Robert Mapplethorpe, Larry and Bobby Kissing © 1979 Robert Mapplethorpe Foundation. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen
Robert Mapplethorpe, Larry and Bobby Kissing © 1979 Robert Mapplethorpe Foundation. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Ystävien suudelma

Robert Mapplethorpen henkilökuvien joukkoon kuuluu monia valokuvia nimettömäksi jääneistä tai nykyään vähemmän tunnetuista, historian unohtamista malleista. Useimmat heistä koskettivat jossain vaiheessa Mapplethorpen henkilökohtaista elämää: ystäviä, rakastajia tai muutoin samoja intohimon kohteita jakaneita New Yorkin yökiitäjiä.

Kiasman näyttelyssä mukana olevan kaksoismuotokuvan Larry ja Bobby suutelevat malleina olivat Mapplethorpen ystävät Larry Desmedt ja Bobby Miller. Larry oli motoristi, joka tunnettiin myös nimellä Indian Larry. Lempinimi johtui hänen Indian Chief –vintageprätkästään, jonka selässä tämän entisen pankkiryöstäjän ja nuorisorikollisen nähtiin usein kiitävän New Yorkin kaduilla. Mapplethorpeen vetosi ennen kaikkea Larryn “crash and burn” –elämäntyyli ja hänen kuvauksellinen ulkonäkönsä: Mapplethorpe ikuisti Larryn karut, tatuoidut piirteet useampaankin muotokuvaan. Myöhemmin kustomoitujen moottoripyörien rakentajana ja stunt-motoristina tunnetuksi tullut Desmedt sai surmansa vuonna 2004 moottoripyöränäytöksessä tapahtuneessa onnettomuudessa.

Suudelmakuvan toinen osapuoli, vaaleahiuksinen Bobby toimi aika ajoin Mapplethorpen kuvaussessioissa kampaajana ja maskeeraajana. Hän on mm. muistellut miten heidän kuvatessaan kehonrakentaja Lisa Lyonia eläintarhassa poseeraamassa tiikerin kanssa, Mapplethorpe oli kuiskannut Bobbylle toivovansa, että kissapeto söisi Lisan; siitä olisi saatu dramaattinen viimeinen kuva tekeillä olleeseen valokuvakirjaan Lady. Kyseinen kuva on myöhemmin julkaistu Scissor Sisters –yhtyeen singlen Any Which Way (2010) kannessa. Mapplethorpen kannustamana Miller ryhtyi itsekin valokuvaajaksi. Hän on mm. dokumentoinut New Yorkin Pride-kulkueita vuosikymmenien ajan ja julkaissut valokuvakirjat New Yorkin alakulttuureista ja legendaarisen diskon Studio 54:n diskon huippuvuosista.

Vaikka Robert Mapplethorpen valokuvassa suutelevat mallit ovatkin sonnustautuneet mustaan nahkaan, kuvan tunnelma on lähinnä raukea ja hellä. Kuva on otettu vuonna 1979, samana vuonna jolloin maailman mediaan levisi yksi tunnetuimmista kuvista toisiaan suutelevista miehistä: Leonid Breznevin ja Erich Honeckerin aatteellisen intohimon ja ylitsevuotavan veljeyden ilmaisusta suudelman keinoin.