Wikimaratonilla käytiin myös keskiyön näyttelykierroksella. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen
Wikimaratonilla käytiin myös keskiyön näyttelykierroksella. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Wiki wiki

Kaksi vuotta sitten järjestetty Kiasman Wikimaraton on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Yli viidenkymmenen innokkaan osallistujan voimin tutkittiin museon aineistoja, keskusteltiin ja kirjoitettiin. Tuloksena syntyi yhteensä 68 uutta ja muokattua Kiasmaan ja sen kokoelmataiteilijoihin liittyvää artikkelia Wikipediaan. Ja kaikki tämä reilun vuorokauden aikana. Kun yritimme virittää joskus kahden aikaan aamulla tilannekatsausta, näyttivät mukanaolijat siltä, että antakaa meidän kirjoittaa rauhassa. Mikä omistautuneisuus ja keskittyminen! Ja kahvia kului.

Wikipedia on yksi maailman käytetyimmistä tietolähteistä. Se on puutteellinen – kyllä, ja se on joskus väärässä – kyllä, mutta se on meidän kaikkien, niin asiantuntijoiden kuin asian harrastajien korjattavissa ja parannettavissa. Ison vapaaehtoisen joukon yhdessä rakentama tietovaranto kehittyy, ja sen luomiseen ja täydentämiseen voivat kaikki osallistua.

Kiasma on jo muutaman vuoden ajan tehnyt yhteistyötä aktiivisten wikikirjoittajien kanssa, kuten useat kansainväliset museot. Wikikirjoittamisen tapahtumissa pääsee kurkistamaan museon kulissien taakse ja tapaamaan asiantuntijoita ja keskustelemaan taiteesta. Museon tietolähteet ovat mahdollisimman monipuolisesti kirjoittajien käytettävissä. Ohjelmassa on tutustumista museoon, kokoelmiin ja näyttelyihin.

Hakukoneet ohjaavat usein suoraan Wikipediaan, myös haettaessa nykytaiteeseen liittyvää tietoa. Museoiden oma, ja kaikkien yhteinen etu on, että tämä tieto on mahdollisimman oikeasisältöistä, ja asiallisin lähdeviittein varustettua. Kutsummekin kaikkia asiasta, eli tässä tapauksessa taiteesta kiinnostuneita mukaan. Wikipedian monet kirjoittajat ja yhteistyö museon kanssa mahdollistavat laadukkaan taidetiedon tuomisen mahdollisimman monen ulottuville.

Seuraava Kiasman wikitapahtuma, Wikitriathlon, järjestetään lauantaina 28.3.
Ilmoittaudu mukaan 24.3. mennessä.

* Wiki wiki tarkoittaa nopeaa havaijin kielellä. Wikipediaan liittyy ajatus nopeudesta ja tehokkuudesta, mikä mahdollistuu kun iso joukko ihmisiä on aktiivisia tiedontuottajia.


Intendentti