Kiasman tukisäätiö lahjoitti Torbjørn Rødland Between Fork and Ladder -videoteoksen Kiasman kokoelmaan. Teos esitettiin ensi kertaa Suomessa Kiasma-teatterissa. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Voimauttavia Disney-lauluja ja itämaista filosofiaa

Sammakot, haarukka ja laulava poika kertovat tarinaa itsensä etsimisestä Torbjørn Rødlandin arvoituksellisessa videoteoksessa Between Fork and Ladder.

Nuori poika laulaa kaiken voittamisesta ja taistelusta Disney-musikaalin tyyliin. Kuva vaihtuu. Näytölle piirtyy tuulessa heiluvia oksia ja taustalla kuuluu naisäänen japaninkielinen puhe. Jättimäinen haarukka, rätisevä nuotio ja pieni laulava poika nivoutuvat hämmentäväksi kokonaisuudeksi.

Videon naisääni puhuu yhdysvaltalaisen hengellisen kehityksen gurun, Ken Wilberin sanoin identiteetistä ja ahdistuksesta.

Torbjørn Rødland, Between Fork and Ladder, 2018. Kuvakaappaus videosta.

Wilberin filosofiassa pyritään saavuttamaan täydellinen versio itsestä. Kuitenkin matkalla täydelliseen versioonsa, ihminen käy läpi erilaisia vaiheita, eikä mikään kehityksen vaihe ole huono. ”Jokainen vaihe on hyväksyttävä, koska se on osa elämän kiertokulkua. Se on todella hyväksyvä ja yhdistävä filosofia”, kertoo Rødland. Hän tutustui Wilberin oppeihin jo 1980-luvulla etsiessään omaa suuntaansa taiteilijana.

Wilberin kautta myös muihin teoksen elementteihin saadaan vastauksia, tikkaat kuvaavat henkistä kasvua ja japaninkielinen puhe idän ja lännen kulttuurien kohtaamista.

Between Fork and Ladder -teos kuvaa mielestäni ennen kaikkea hengellistä etsintää ja identiteettikriisiä. Se on aikamme kuva. Mitä tehdä, kun mikään ei riitä, ja kaikki vaikuttaa pinnalliselta? Tarjolla on voimauttavia Disney-lauluja ja itämaista filosofiaa!

Rødland itse jättää teoksensa katsojien arvioitavaksi: ”Katsojat näkevät ehkä ne arvot, jotka vastaavat sitä, mitä he ovat. Kuitenkin minulle taiteeni liikkuu analyyttisesta emotionaaliseen. Se on jotain siltä väliltä.”

Anni Reponen
Kiasman kokoelmaharjoittelija

Torbjørn Rødlandin näyttely Fifth Honeymoon Kiasmassa 5.1.2020 asti.

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Fifth Honeymoonin latautuneet hetket

Mitä näet tässä kuvassa?

Onko taiteessa mitään järkeä?

Kirjoittajan FacebookKirjoittajan Twitter

Vieraileva kirjoittaja.