Viisas mies Sibiusta

Dan Perjovschi

Dan Perjovschi valmistelemassa teostaan. Kuva: VTM/KKA, Petri Virtanen

Tällä viikolla taiteilija Dan Perjovschi aloitti teoksensa valmistelut Kiasmassa. Hän saapui Helsinkiin synnyinkaupungistaan Sibiusta, joka sijaitsee aivan Romanian sydämessä, Transsylvaniassa. Toinen koti hänellä ja hänen tunnetulla taiteilijapuolisollaan Lia Perjovschilla on Bukarestissa.

Kiasman Studio Koon seinille tulee seuraavien päivien aikana ilmestymään liuta mustalla tussilla tehtyjä piirustuksia ja niihin liittyviä tekstejä. Niiden seurana on hollantilaisen Van Abbemuseon kokoelmista lainattu piirustussarja. Kehystetyt piirustukset muodostavat fragmentaarisen dokumentin niistä runsaasta 60 näyttelystä, joita ahkera taiteilija on vuosien 2006-2010 aikana pitänyt eri puolilla maailmaa. Yleensähän Perjovschin toteuttamat tilateokset katoavat näyttelyn jälkeen maalikerroksen alle eikä niistä jää jäljelle muuta ”alkuperäistä” kuin taiteilijan luonnoskirjoihin tekemät piirustukset.

Dan Perjovschi on tällä hetkellä kansainvälisesti tunnetuin romanialaisnykytaiteilija, joka kiertää eri puolilla maailmaa piirtämässä ja puhumassa. Kynä jäi hänelle pysyvästi käteen 1990-luvun alussa, jolloin hän alkoi, taidekoulun maalausopintoihin pettyneenä, piirtää poliittisia karikatyyrejä romanialaisiin sanomalehtiin. Vasta vuosikymmenen lopulla hän siirtyi piirtämään suoraan tilojen seiniin, lattioihin ja ikkunoihin.

Perjovschin pelkistetty ilmaisu vaatii katsojaltaan aktiivista kuvanlukukykyä ja maailmanpolitiikan ajankohtaisten tapahtumien tunnistamista.  Hänelle on muodostunut vuosien saatossa kokoelma yleispäteviä aiheita, jotka ilmestyvät aina uudelleen eri paikoissa ja tiloissa. Niiden lisäksi hän tekee kulloiseenkin näyttelyyn myös ”taidetta meistä”, eli havaintoja paikallisesta elämästä ja ihmisistä. Saa nähdä, mikä hänen silmäänsä tulee pistämään talvisessa Helsingissä!

Dan Perjovschin kriittisiä havaintoja säestää kuitenkin aina lämmin huumori ja elämänkokemuksen mukanaan tuoma salliva viisaus: hän on ”seriously funny”, kuten yksi hänen näyttelyistään oli nimetty.

Parhaiten Dan Perjovschin taiteesta ja maailmankuvasta pääsee jyvälle saapumalla kuuntelemaan taiteilijan puheenvuoroa Kiasma-teatteriin torstaina 7. helmikuuta kello 17 alkaen. HIAP Talks –sarjaan kuuluva tilaisuus on englanninkielinen ja siihen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Näyttely Dan Perjovschi irti kehyksistä on esillä Kiasmassa 8.2.-18.8.2013.

Kommentit

  1. Ritva Raunio

    Olin kuuntelemassa 7.2. Dan Perjovschin puheenvuoroa, joka oli erittäin mielenkiintoinen. Olisiko mahdollista, että se käännettäisiin ainakin suomeksi ja julkaistaisiin Kiasman verkkosivuilla.

Kommentti-osio on suljettu.