Venäjän salat paljastuvat

Sympaattinen kohtaaminen Kiasman kioskilla. Photo: Aamu Song.

Tiistaina 25. syyskuuta Kiasman Camouflage-näyttelyssä kävi harvinaisia arvovieraita Venäjältä, Semenovista saakka. Lomamatkallaan ollutta yrittäjäparia Oleg ja Svetlana Korotkovaa kiinnosti erityisesti nähdä Aamu Songin ja Johan Olinin Venäjän salat -kioskissa esillä olevia semenovilaisia puutuotteita – juuri niitä, jotka oltiin valmistettu Olegin ja Svetlanan johtamassa tehtaassa.

Erityisesti venäläisvieraita kiinnosti tuotteiden yhteydessä esillä olevat kuvitetut raportit suunnittelu- ja valmistusprosessista Semenovissa, joista löytyi heille paljon tuttuja kasvoja ja kotimaisemia. Samoin myhäileviä hymyjä nostatti Aamun ja Johanin omintakeisella venäjän kielellä höystetty tuote-esittelyvideo.

Semenov on kuuluisa käsityöperinteestään, etenkin erityisellä khokhloma-tyylillä maalatuista puuesineistä sekä maatuskanukeista. Aamu ja Johan vierailivat Semenovissa alkuvuonna 2012 ja suunnittelivat siellä sarjan lehmuksesta veistettyjä esineitä, jotka uudistivat vanhoja perinteitä muotonsa ja funktionsa puolesta.

Tuotteet on valmistettu perinteisellä käsityötaidolla, useimmiten taitavien naispuuseppien toimesta. Venäjän salat -kioskin valikoimiin kuuluu mm. tyttö- ja poika-aiheiset istuimet, jotka kätkevät sisäänsä varastotilaa. Semenovissa teetettiin myös tammenterho-, sieni- ja omenalaukut, samoin kuin neljään eri vuodenaikaan puettu moderni maatuskanukke.

Tuotteet eivät ole myynnissä pienten valmistuserien vuoksi, mutta ikkunaostoksille ehtii vielä 7.10. saakka.