Vanha jengi koossa: Jonas Mekas ystävineen Helsingissä

Elokuvantekijä Jonas Mekas kuuluu elokuussa Helsingissä konsertoivan säveltäjän Philip Glassin varhaisiin tukijoihin. Glassin kokeellista musiikkia esitettiin New Yorkissa konsertissa ensimmäisen kerran Mekasin perustamassa elokuvakeskuksessa Film-Makers Cinemathèque. Syyskuussa 1968 pidetyn esityksen minimalistiset sävellykset ja niiden kokeileva esitystapa saivat hyvän vastaanoton newyorkilaisissa taiteilijapiireissä, jossa kaikenlaiset muodon ja sisällön uudistukset eri taiteen aloilla olivat ajan hengen ytimessä.

Mekas ja Glass olivat molemmat mukana Fluxus-taiteen pioneerin Georges Maciunasin 1960-luvulla Sohoon perustamassa taiteilijaosuuskunnassa Fluxhouse Cooperative Buildings, joka hankki käyttöönsä kunnostettavia kiinteistöjä. Mekas toimi taloyhtiön hallituksessa, Glass oli mukana puolestaan putkimiehen taitojensa ansiosta.  Sävellystyötään hän rahoitti myös taksikuskin ammattia harjoittamalla.

Vielä 1990-luvulla Jonas Mekas oli myötävaikuttamassa Philip Glassin hankkeeseen perustaa esiintymisfoorumi nuorille säveltäjille. MATA: Music at the Anthology on toiminnassa edelleen. Mekas vaikutti myös Philip Glassin uraan elokuvien parissa. Hän esitteli Glassille elokuvaohjaaja Godfrey Reggion, joka suunnitteli omaperäistä kerrontaa, kuvaa ja ääntä hyödyntävää elokuvaa ja etsi siihen sopivaa säveltäjää. Vuonna 1982 ensi-iltansa saanut Koyaanisqatsi jäi elokuvan historiaan. Sen jälkeen Glass on tehnyt musiikkia yli sataan elokuvaan. Tulevien Helsingin Juhlaviikkojen aikana on mahdollisuus tutustua Glassin tuotantoon myös elokuvasäveltäjänä.

George Maciunas, Yoko Ono ja John Lennon risteilyllä Hudson-joelle 7.7.1971.   Elokuvasta ”Happy Birthday to John”, 1995. © Jonas Mekas

George Maciunas, Yoko Ono ja John Lennon risteilyllä Hudson-joelle 7.7.1971. Elokuvasta ”Happy Birthday to John”, 1995. © Jonas Mekas

Toinen Jonas Mekasin vanha ystävä, 80-vuotias ikinuori Yoko Ono, on myös yksi tulevien Juhlaviikkojen tähtivieraita. Hän esiintyy Helsingissä elokuussa muusikon roolissa. Aiemmin Onoa on Helsingissä nähty kuvataiteilijana, mm. Kiasmassa yksittäisillä teoksillaan vuosina 2002 ja 2008.

Yoko Ono on Kiasmassa läsnä koko kesän ajan Jonas Mekasin päiväkirjaelokuvien sarjassa The Sixties Quartet. Näissä rennolla kotikaitafilmiasenteella toteutetuissa filmikollaaseissa herää hetkeksi henkiin myös jo moni edesmennyt ikoninen hahmo kuten Andy Warhol supertähtineen. Ono esiintyy Mekasin elokuvakvartetissa mm. yhteislaulukohtauksissa John Lennonin 30-vuotissyntymäpäivillä vuonna 1972. Aikanaan kiistelty parivaljakko Ono ja Lennon on taltioitu filmille myös näyttelynsä avajaisissa, kuvaamassa omia elokuviaan, osallistumassa performansseihin ja konsertoimassa New Yorkissa. Elokuvan Hyvää syntymäpäivää, John alussa ääniraidalla kuullaan Lennonin pohdintaa hänen omasta elokuvausharrastuksestaan. Filmin lopussa on pätkä Mekasin vuonna 1980 kuvaamaa materiaalia Lennonin muistotilaisuudesta Central Parkissa.

Kolmas Jonas Mekasin ystävä, lauluntekijä Patti Smith konsertoi Suomessa heinäkuussa. Hän on mukana Mekasin vuonna 2007 toteuttamassa mittavassa internetprojektissa 365 Day Project, eli elokuva vuoden jokaiselle päivälle. Huhtikuun 8. päivänä kyseisenä vuonna Mekas näyttää olleen paikalla kameroineen, kun Patti Smith lausui Allen Ginsbergin runoa ”HOWL” Philip Glassin säestäessä pianolla.

Taiteiden yönä 22.8. Kiasma-teatterissa nähdään erikoisesityksenä Jonas Mekasin lähes kolmetuntinen elokuva Lost Lost Lost vuodelta 1976. Sen aineisto koostuu Mekasin elokuvapäiväkirjoista vuosilta 1949-63, alkaen hänen saapumisesta New Yorkiin sodan melskeiden jälkeen. Siitä yhä päättymätön elämän elokuvaus alkoi.