Vaaleassa korkeassa näyttelysalissa nojaa seinään kolme isoa paperille maalattua, mustavalkoista, abstraktia taulua. Niiden takana on ikkuna. Seinällä on vielä kaksi taulua lisää.
Maija Luutonen, Patch, 2018. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Valossa taide elää – Maija Luutonen

Kiasman tärkein rakennuselementti on valo. Sitä siivilöityy erityisen kauniista Studio K -nimiseen korkeaa näyttelytilaan. Juuri tuohon tilaan taiteilija Maija Luutonen loi Patch-teoksensa, jota valo myös muuttaa.

Teos pakataan varastoon ja aika pysäytetään

Yhdeksän metrin korkuinen Studio K on poikkeuksellinen näyttelytila paitsi mittasuhteiden, myös suuren luonnonvalon määrän vuoksi.

Maija Luutosen Patch (2018) Studio K:ssa on tilausteos Kiasman kokoelmiin. Se on maalauksista, veistoksista ja kankaista koostuva kokonaisuus. Paitsi edellä mainittua materiaa, teokseen ja sen esittämiseen liittyy keskeisesti valo ja aika sekä niissä tapahtuvat muutokset.

Kuva ylhäältä päin Maija Luutosen installaatiosta korkeassa vaaleassa näyttelytilassa.

Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Studio K:n erityispiirre on luonnonvalo, joka on tarkoin kontrolloitu elementti museotiloissa. Valo mahdollistaa teosten näkemisen ja värien erottamisen. Toisaalta se tuhoaa herkkää materiaalia ja saattaa jättää siihen pysyvät jäljet: valo haalistaa ja haurastuttaa.

Patch ripustettiin Kiasmaan helmikuussa, jolloin päivät olivat lyhyet. Kesää kohti valon määrä on lisääntynyt. Elokuussa, kun näyttely päättyy ja teos pakataan varaston pimeyteen, aika pysäytetään, muutokset teoksen materiaaleissa minimoidaan. Museon kokoelmissa teos säilytetään juuri sellaisena kuin se niihin liitettäessä on ollut.

Yksityiskohtia Maija Luutosen teoksesta Kiasmassa.

Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Luutoselle työskentelyn keskiössä on asioissa tapahtuva muutos, liike. Vaikka museo säilöö teoksen materiaalisen muodon, muuttuvaa tulee olemaan teoksen esillepano, joka vaihtelee näyttelytilan mukaan.

Luutosta kiehtoo ajatus teoksesta jatkuvana prosessina. Osistaan koostuva teoskokonaisuus on siis tällaisenaan esillä ehkä tämän ainoan kerran. Erilaiset näyttelyripustukset kerrostuvat teoksen historiaksi.

Teos on ensimmäinen Kiasma Commission by Kordelin -tilausteosten sarjassa.

Maija Luutosen teos Patch oli esillä Kiasmassa 29.7.2018 saakka.

Satu Oksanen
kuraattori


Vieraileva kirjoittaja.