Koostekuvassa Kiasman syksyn tapahtumia. Pajalla kaksi ihmistä tekee käsitöitä ja maalaa, kaksi Ann Veronica Janssensin polkupyörää valossa, ulkokuva Kiasma-rakennuksesta iltahämärässä.

Valoa, herkkyyttä ja nuoria taidekriitikkoja – tätä on Kiasman syksy

Syksyisin Helsinki surisee taidetta, kun kaikkialla on uutta virtaa ja vielä uudempia ideoita. Myös Kiasman tarjonta vilkastuu. Kokosimme kätevästi yhteen lähikuukausien ohjelmistomme.

Lauantaipajat

Kiasman Lauantaipajat ovat niitä hetkiä varten, kun pelkkä taiteen katsominen ei riitä. Ensi lauantaista (15.9.) alkaen Kiasman pajassa pääsee itse kokeilemaan erilaisia tekniikoita. Luvassa on seitsemän pajaa ja seitsemän eri tekniikkaa. Kokeilu alkaa rautalangan vääntelyllä ja omien sankareiden kohtaamisella.

Lue lisää Lauantaipajoista ja aikataulusta.

Nuori nainen tekee omaa taidetta Kiasman työpajassa.

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Esitystaidetta Baltiasta

Meno–Paluu-näyttely on tuonut Kiasmaan Itämeren alueen taidetta. Ja sitä nähdään myös Kiasma-teatterissa.

Liettualaislähtöinen Eglė Budvytytėn sooloteos Orcas and Volcanos – Incantation Karaoke on vähän erilainen karaoke-esitys. Laulut ovat taiteilija omien sanojen mukaan ”kuin kielen muovaamia veistoksia.” Esitys käsittelee ekofenimismiä ja maapallon eri eliöiden sukupuuttoa.

Lue lisää ja osta lippusi ainutkertaiseen esitykseen Kiasman sivuilta.

Muutamaa päivää myöhemmin latvalainen Jānis Balodis vie katsojat jännän kansallisen kehityssuunnitelman äärelle. Vuonna 2012 Latviassa julkaistiin suureellinen National Development Plan, jonka tavoitteena on mm. tuplata latvialaisten vauraus ja onnellisuus. Balodisin luentoesitys National Development Plan tarkastelee tuota suunnitelmaa.

Lue lisää ja osta lippusi esitykseen Kiasman sivuilta.

Kun taide sanoi nyt

Kuvataidetta on opetettu Suomessa jo 170-vuotta. Sen kunniaksi Kiasma ja Kuvataideakatemia järjestävät keskustelusarjan, jossa pohditaan mm. nykytaiteen yhteiskunnallista merkitystä, nykytaiteen museon syntyä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta.

Ensimmäinen keskustelutilaisuus järjestetään 26.9. Katso tarkemmat ajat ja aiheet Kiasman sivuilta.

Ann Veronica Janssensin valotaidetta heijastettuna seinälle. Neonvärisiä pintoja.

Kuva: Andrea Rossetti, Galleria Esther Schipper

Valotaidetta Belgiasta

Lokakuun puolivälissä aukeaa Belgiassa asuvan ja työskentelevän Ann Veronica Janssensin valoa tihkuva näyttely. Janssens täyttää Kiasman neljännen ja viidennen kerroksen herkillä teoksillaan, jotka herättävät aistimaan uudella tavalla. Ja tulee näyttelyyn mahtava yllätyskin.

Lue lisää Ann Veronica Janssensin näyttelystä.

Nykytanssia pitkin Kiasmaan

Kiasma-teatterissa ja toisessa kerroksessa nähdään kaksi kotimaista nykytanssin ensi-iltaa. Liisa Pentti & Co:n esitys The Space tarkastelee kauneutta ja Janina Rajakankaan Kanarialintu yliherkkyyttä.

Lue lisää ja osta lippu The Space -esitykseen ja/tai Kanarialintuun. Samana iltana nähtäviin esityksiin saa myös yhteislipun.

Nykytanssiryhmä on asetellut itsensä outoihin asentoihin Kiasma-teatterin penkkien väliin.

Liisa Pentti + Co: The Space. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Liikkeellä Marraskuussa -nykytanssifestivaali tuo Kiasmaan Marie-Caroline Hominalin ja Markus Öhrnin esityksen Hominal/ÖhrnKiasman sivuilta. Lue lisää ja ostaliput .

Opiskelijapäivä

Lokakuussa kutsumme opiskelijat latautumaan taiteen keskelle, ilmaiseksi. Ohjelmassa on näyttelyiden lisäksi taidepajoja, kierroksia ja Norman Orron Pimeä konsertti.

Opiskelijapäivää vietetään pe 26.10. Lue lisää Opiskelijapäivän ohjelmasta Kiasman sivuilta.

Teinit pelaa nykytaidetta

Taidetestaajat-hanke tuo ison joukon yläasteikäisiä Kiasmaan. Syksyllä 2018 kahdeksasluokkalaiset eri puolilta Suomea pääsevät tutustumaan nykytaiteeseen ja taiteilijan ammattiin pelin hengessä.

Loppuvuosi tuo myös jouluenvankeliumeita, myyjäisiä, ilmaispäiviä ja Vauvojen värileikkejä, mutta niistä lisää lähempänä.


Digitaalisen viestinnän asiantuntija