Ismo Kajander: Vuoden 1958 ylioppilaskakkuni, 1986. Kuva: Ismo Kajander
Ismo Kajander: Vuoden 1958 ylioppilaskakkuni, 1986. Kuva: Ismo Kajander

Vaikeuksien kautta tähtiin

Latinankielisellä sanonnalla ”Per aspera ad astra” viitataan ihmiselämän alkuun liittyviin vaikeuksiin, jotka lopulta käännetään voitoksi. Sitaatti koristeli myös Ismo Kajanderin ylioppilaskakkua vuodelta 1958. Tästä taiteilija teki myöhemmin esineteoksen, jonka lahjoitti vuorostaan perinnöksi omalle tyttärelleen, hänen ylioppilasvuotenaan 1986.

Ismo Kajander syntyi työläisperheeseen joulukuun viimeisenä päivänä vuonna 1939 keskelle talvisotaa. Koti sijaitsi Portsassa, Turun puutalokaupunginosassa. Vaikka taloudelliset lähtökohdat olivat vaatimattomat, perhe yritti tukea nuorta taiteilijan alkua. Pojalle vuokrattiin ”työhuone” pihapiiristä. Käytöstä poistettu pesutupa oli aikamoinen ”rötiskä”. Sisään ovenraosta satoi lunta, eikä kesäisin oven vieressä sijaitseva, matoja kuhiseva jätetynnyri ainakaan lisännyt viihtyisyyttä.

Kajander oli tehnyt sopimuksen isänsä kanssa, että ”ateljeesta” piti luopua ylioppilaskirjoitusten vuoksi. Vaikka Kajander oli varma taiteilijan pyrkimyksistään jo hyvin varhaisessa vaiheessa, hän ymmärsi myös vanhempiensa näkökulman ja arvosti heidän tekemiä uhrauksia. Kajanderista oli tuleva molempien sukuhaarojen ensimmäinen ylioppilas.

Kajander pääsi Turun taideyhdistyksen kouluun suoraan toiselle luokalle, koska oli hyvä piirtäjä. Tästä lähti suomalaisen taiteen uudistajan ja edelläkävijän ”tie tähtiin”.  Urasta tuli Suomen kontekstissa poikkeuksellisen pitkä ja laaja-alainen. Hän on tullut tunnetuksi muun muassa dadaistisista ja uusrealistisista esinekoosteistaan sekä valokuvista ja opetustyöstä Taideteollisen korkeakoulun yliopettajana ja Turun piirustuskoulun rehtorina.

Legendaarisena vallankumousromantikkona ja avantgardistina hän on jättänyt jälkensä suomalaisen taiteen historiaan.

Ismo Kajander: Anartisti, 9.8.2015 saakka


Amanuenssi