Amalia Pica, Puhelinvaihde (paviljonki), 2013. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Väärinymmärryksen ja tiedon välittymisen arkipäivää

Muistatko lapsuuden leikeistä narusta ja sen päihin solmituista tölkeistä kyhätyn alkeellisen puhelinlaitteen? Kiasmaan on rakennettu kokonainen puhelinkeskus.

Puhelinvaihde (Paviljonki) kuuluu Amalia Pican teossarjaan, jossa seinärakenteiden väliin on pingotettu kymmeniä tyhjiä säilyketölkkejä hoitamaan puhelinlaitteen virkaa. Mitä enemmän sillä on käyttäjiä samaan aikaan, sitä haastavampaa on välittää omaa viestiään tai kuulla mitä toinen huutaa langan toisessa päässä.

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Aaltopahvi, teippi tai juomalasit taiteen kommunikaatiovälineinä

Argentiinalainen taiteilija Amalia Pica käsittelee kuuntelemisen, väärinymmärrysten ja tiedon välittymisen teemoja arkipäiväisistä materiaaleista kootuissa teoksissaan, joissa on usein alaviitteitä kommunikaation historiaan.

Hän on muun muassa rakentanut aaltopahvista ja teipistä malleja ensimmäisessä maailmansodassa käytetyistä tutkalaitteista, joiden välittämillä ääniaalloilla ennakoitiin ilmahyökkäyksiä. Hän on myös liimannut gallerian seinään juomalaseja, joilla voi yrittää salakuunnella naapurin puuhia seinän toisella puolen. Viime aikoina Pica on ollut kiinnostunut apinoiden kommunikaatiokykyjä kehittävistä ja testaavista symbolimerkeistä.

Mehevät jutut

Kiasmassa Astu lavalle -näyttelyssä esillä oleva Pican teos testaa käyttäjänsä kärsivällisyyttä aikana, jolloin lähes jokaisella kulkee ikioma kommunikaatioväline mukana. Siihen uppoutuneena kuvittelee helposti olevansa ääntä läpäisemättömässä kuplassa. Yksityinen ja julkinen helposti sekoittuvat, kun saamme kuunnella toisten ihmisten asioita kovaan ääneen käydyissä puhelinkeskusteluissa lähes missä tahansa. Asioiden puolikkaista satunnainen kuulija alkaa rakentaa kuin itsestään tarinaa tuntemattoman ihmisen elämästä. Mehevimpiä juttuja voi kertoa eteenpäin kuulemaansa itse täydentäen.

Vaikka Pica kertoo teostensa perustuvan asioiden analyyttiseen käsittelyyn ja taustojen tutkimiseen, hän haluaa välittää meille myös taiteesta kokemaansa iloa ja onnea – mikäli oikein ymmärsin.

Jari-Pekka Vanhala

Astu lavalle -näyttely Kiasmassa 18.8.2019 asti.

Tutustu Astu lavalle -näyttelyn teoksiin Kiasma Guidessa.