Lesia Khomenko ja Lada Nakonechna Kiasmassa. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Lesia Khomenko ja Lada Nakonechna Kiasmassa. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Uutisia Ukrainasta

Ukrainalaisen taiteilijaryhmän R.E.P. Revolutionary Experimental Spacen kaksi edustajaa Lesia Khomenko ja Lada Nakonechna ovat saapuneet Kiasmaan installoimaan uutta monumentaalista teostaan. Teos, joka kirjaa Ukrainan lähihistorian tapahtumia mustin kuvasymbolein, tulee osaksi 9.10. avattavaa näyttelyä Eri mieltä: nykytaiteen toisinajattelijoita.

Ukrainan Oranssin vallankumouksen aikana 2004 perustettu kuuden nuoren taiteilijan ryhmä käsittelee teoksissaan kotimaansa suurten muutosten aikaa. Heidän käyttämänsä symbolit muistuttavat niitä kuvallisia merkkejä, joilla meitä liikenteessä, lentokentillä ja muualla urbaanissa ympäristössä neuvotaan ja ohjataan. Teoksen satojen symbolien kätkemän viestin purkamisen avuksi on tarjolla liuskan mittainen sanakirja.

Kiasmaan rakentuva teos Patriotismi. Kronologia II. muistuttaa symmetriassaan ja yksityiskohtien runsaudessaan myös ukrainalaista perinnetekstiiliä, nyt mustavalkoisena versiona.

Viime vuosien yhteiskunnallisen kuohunnan seurauksena ukrainalainen nykytaide on saanut aivan uutta kansainvälistä näkyvyyttä. R.E.P.-ryhmä sekä sen yksittäiset jäsenet ovat olleet mukana useissa eri puolilla Eurooppaa järjestetyissä ukrainalaistaiteen näyttelyissä ja kuluvan vuoden aikana myös Venetsian ja Istanbulin biennaaleissa.

Myös taiteilijoiden kotimaasta kuuluu hyviä taideuutisia: vaikeista olosuhteista huolimatta syyskuussa saatiin avatuksi jo kertaalleen peruutettu Kiovan toinen nykytaiteen biennaali.