URB 15. Taiteilija Jesse Veijalainen maalaa URBin ja Suomen Rullalautaliiton skeittiramppia. Kuva: Susanna Kesänen

URB-festivaali 20 vuotta – muistoja kulissien edestä ja takaa

Kiasma-teatterin tuottama URB – urbaanin taiteen festivaali juhlii 20-vuotista taivaltaan. On aika kaivella arkistoja, niin konkreettisesti kuin työntekijöiden mielissä.

Urbaania vahinkoliikuntaa

Elävimmin mieleeni on jäänyt URB-festivaalin vuosikerta 2008. Tuolloin festivaali juhlisti yhdessä Notkea katu -näyttelyn kanssa Kiasman kymmenettä toimintavuotta. Itävaltalaisen Willi Dornerin esitys Bodies in Urban Spaces pani katsojat kulkemaan puolijuoksua pitkin Helsingin keskustan katuja esiintyjien perässä. Heidät tunnisti värikkäistä huppareista. Aika ajoin he pysähtyivät ja muodostivat kehoillaan sommitelman, joka pian taas purkautui ja hölkkä jatkui.

URB 08. Willi Dorner: Bodies in Urban Spaces

– Jari-Pekka Vanhala, Kiasman amanuenssi

URB-muisto, joka pulpahtelee mieleeni aika-ajoin, on unohtumaton uinti roskalavalla Kiasman edessä keskellä kaunista elokuista päivää URB 08 -festareilla. Roskalava oli Olli Keräsen konseptoima ja liittyi URBin osana olleeseen Ex Vandals -näyttelyyn. Tuntui ja näytti aika absurdilta. Muistan toimineeni myös yhtenä uimavalvojana, tosin asianmukaiset ’Uinti omalla vastuulla!’ -kyltit löytyivät myös.

URB 08 katujuhlat.

– Jonna Strandberg,  Kiasma-teatterin vastaava tuottaja

Kesällä 2013 URB-festivaali levittäytyi Jätkäsaaren L3 -makasiineille. Saimme rakennuksesta käyttöömme suurehkon tyhjän tilan, jossa toteutettiin australialaisryhmä Branch Nebulan suomalaistaiteilijoille tekemä paikkasidonnainen teos Sloap. Teos yhdisteli katutanssia, parkouria, skeittausta ja BMX-pyöräilyä. Ongelmaksi muodostui tilassa oleva betonitomu, joka alkoi pöllytä heti kun harjoitukset alkoivat.

Reipas festivaalitiimi päätti ratkaista ongelman ja varasi tilan puhdistamiseen yhden iltapäivän. Työ osoittautui kuitenkin odotettua suuremmaksi savotaksi: paikka kasteltiin, harjattiin ja tämän jälkeen imuroitiin Kiasmasta tuodulla vesi-imurilla. Mukana oli teoksen ohjaajan lisäksi koko festivaalitiimi taiteellisesta johtajasta äänisuunnittelijoihin, kaikki mopit tai ämpärit kädessä. Operaatio kävi kuntosalista: vesi jouduttiin kantamaan ämpäreillä katutasosta rakennuksen ylimpään kerrokseen, ja vastaavasti vesi-imurin säiliö kiikuttamaan vähän väliä alas tyhjennettäväksi. Tämä jouduttiin lopulta toistamaan muutamana päivänä, jolloin vesi-imuristakin tuli entinen vesi-imuri. Esityksestä sen sijaan tuli hieno!

URB 13. Sloap. Kuva: Liina Aalto-Setälä

– Sanni Pajula, URB-tuottaja

Poltettu auto ja Molotovin cocktaileja

Belgialaisen Union Suspecte -ryhmän esitys We People URB 08 -ohjelmassa on jäänyt vahvasti mieleeni sekä teoksena että tuotannollisena haasteena. Raiderissa luki teknisenä vaatimuksena: ’yksi poltettu auto, ei liian painava’. No, yhdessä festivaalia tuolloin tuottaneen Riku Lievosen kanssa tartuimme asiaan ja suuntasimme Tattarisuolle etsimään sopivaa yksilöä ja sellaisen löysimme. Yhdessä Kiasma-teatterin teknisen tiimin ja espoolaisen vapaapalokunnan kanssa, aikamoisella vaivannäöllä, järjestimme auton polttamisen ja sen seurauksena vahvasti tuoksuvan autonraadon kuljetuksen näyttämölle. Esitysten jälkeen auto annettiin VPK:lle harjoituskäyttöön.

– Mikael Aaltonen, URB taiteellinen johtaja vuodesta 2000

Timofey Radyan ja Sergey ’Monobrow’ Kleschevin teos ”maalattiin” Molotovin cocktaileilla. Kuva: Anu Pynnönen

Muistiini on tallentunut venäläisen katutaiteilijan Timofey Radyan ja Sergey ’Monobrow’ Kleschevin projekti. Heiltä tilattiin ulkoteos URB 12:een. Timofey suunnitteli tekevänsä teoksen Kiasman sisällä, siirtävänsä sen ulos ja polttavansa valmiiksi Kiasman edustalla keskellä Helsinkiä, mutta sehän ei tietenkään Suomessa onnistunut.

Ratkaisimme asian tilaamalla taidekuljetuksen Kyläsaaren jättömaalle. Poltosta tehtiin asianmukaiset ilmoitukset viranomaisille ja paikalle saapui myös VPK paloautollaan, jos tuli sattuisi leviämään. Paikalla oli noin kymmenen ihmistä katsomassa rivissä, kun poltto suoritettiin ja taideteos syntyi. Timofey ei selvästikään ollut ensi kertaa asialla, sillä kaikki sujui ongelmitta ja suunnitelmien mukaisesti. Eniten taiteilijaa ihmetytti pykälien ja ihmisten määrä. Kun teos oli valmis ja jäähtynyt, se siirrettiin savulta tuoksuvana ja hiilisenä takaisin taidekuljetusautoon ja vietiin Baanan alkuun sillan seinään kiinni ihmisten iloksi.

– Mari Kujala, vastannut URB:n tekniikan tuotannosta vuodesta 2000

URB edelläkävijänä

URB 14. Kuvassa Kiasma Wallin vieressä sijainnut katutaideauto. Kuva: Veera Konsti

Hienointa on ollut nähdä, kuinka nuorista taiteilijoista on kasvanut ammattilaisia ja mikä tärkeintä, monet heistä ovat tuoneet uutta virtaa Suomen taidemaailmaan. Riskit olivat osa festivaalin eetosta alusta alkaen: yksi vaikuttavimmista tapahtumista oli 120 m pitkä graffitimaalaus Kiasman pihalla, keskellä Helsinkiä, jossa vuonna 2000 vallitsi nollatoleranssi. Siitä alkoi poliittinen kamppailu graffitien laillistamiselle.

– Virve Sutinen, URB:n toinen perustaja ja Kiasma-teatterin vastaava tuottaja 2000-2009

Hämeentien pysäyttäminen öiselle pyörämarssille yli kymmenen vuotta sitten oli enne tulevaisuudesta.

Willie Dornerin Bodies in Urban Spacies (URB 08) tapahtui aikana, jolloin kaikki tahot eivät olleet tottuneet julkisen tilan elävään taiteeseen. Muistaakseni puolustusministeriö tarkisti taustani, jotta pari tanssijaa sai maata Kasarmintorilla jalat portin alta kadulle näkyen. Hämeentien pysäyttäminen öiselle pyörämarssille yli kymmenen vuotta sitten oli myös enne tulevaisuudesta.

– Riku Lievonen, URB-tuottaja 2006-2010

”Antaa taiteen tapahtua”

Lupien haku on joskus ollut ns. herran hallussa. Kerran soitin päivystävälle poliisille viime hetken ilmoituksen taideprojektista, joka tapahtui Eduskuntatalon edessä ja saattoi näyttäytyä jonkun silmissä mielenosoitukselta. Sain päivystävältä viranomaiselta valloittavan vastauksen: ”Antaa taiteen tapahtua”.

– Jonna Strandberg, Kiasma-teatterin vastaava tuottaja

URB 19 -festivaali 7.-14.7.2019

Tänä vuonna on ohjelmaa ollut tekemässä uuden sukupolven festarikuraattoritiimi: Simeoni Juoperi, Alina Pappi, Ita Puusepp ja Biniyam Schelling. URBia 20 vuotta luotsannut Mikael Aaltonen on siirtymässä tämän edition jälkeen Tanssintalon palvelukseen. Uudet muistot ovat jo ovella!

  • Jos haluat jakaa oman URB-muistosi somessa, käytäthän hashtagejä #urbarchives #urb19
  • Lisää muistelumahdollisuuksia URB ARCHIVES-näyttelyssä Kiasman Seminaari-tilassa, johon on vapaa pääsy. Katso festivaali-ohjelma ja aukioloajat: www.urb.fi
  • Seuraa URB-festivaalia Instagramissa ja Facebookissa
Kirjoittajan Twitter

Vastaava tuottaja, Kiasma-teatteri

Tuo esitystaiteen uudet tuulet Kiasmaan eikä pelkää myrskyjäkään.