Mamyshev-Monroen performanssi Helsingissä 1991. Kuva © Sakari Viika.

Tuttu ja tuntematon Mamyshev-Monroe

Taiteilija Vladislav Mamyshev-Monroen elämä on hämmästyttävä tarina, joka hengittää Neuvostoliiton ja Venäjän vaiheiden mukaan. Lisänimensä Vladislav lainasi keneltä muultakaan kuin Marilyn Monroelta. Mamyshev-Monroen tarinassa ja taiteessa on samalla kertaa jotain tuttua ja tuntematonta, toteaa Kiasman kuraattorin Jari-Pekka Vanhala.

Selfieiden aikakaudella kuvat antavat ajallista taustaa

Vuonna 2013 vain 43-vuotiaana edesmennyt venäläinen Vladislav Mamyshev-Monroe lienee vielä monelle suomalaiselle melko tuntematon taiteilija. Elinaikanaan hänen teoksiaan oli esillä Suomessa ryhmänäyttelyissä harvakseltaan, vain pariin otteeseen 1990- ja 2000-luvun alussa. Kiasmassa hänen taidettaan on nähty aiemmin näyttelyssä Raaka, käsitelty ja paketoitu – Perestroika taiteen arkisto (2007 – 2008). Lisäksi hänen valokuviaan oli mukana vuonna 2011 Kadieff-gallerian näyttelyssä Helsingissä, jossa esiteltiin teoksia Artemi Troitskyn kokoelmasta.

Performanssitaidetta 1990-luvulla aktiivisesti seuranneille suomalaisille Mamyshev-Monroe lienee tutumpi hahmo. Syyskuussa 1991 hän teki ensimmäisen ulkomaanmatkansa osallistuessaan Helsingissä performanssifestivaaleille. Esityksiä oli sekä Suomenlinnan Rantakasarmissa että Muu ry:n tiloissa Makasiineilla.

Nyt esillä olevassa Kiasman näyttelyssä on mukana valokuvaaja Sakari Viikan kuvia kyseisistä esityksistä, joissa Mamyshev esiintyi idolikseen Marilyn Monroeksi laittautuneena. Kertomansa mukaan hän olisi esiintynyt samalla vierailulla Suomen televisiossa, laulaen pianon säestyksellä ”Happy Birthday” juuri itsenäistyneelle Virolle.

Mamyshev-Monroen performanssi Helsingissä 1991. Kuva © Sakari Viika.

Taiteilijaa ennen tuntemattomillekin Mamyshev-Monroen valokuvissa ja videoissa on paljon tuttua ja tunnistettavaa. Nehän ovat suurimmilta osin hänen omakuvia historiallisten henkilöiden hahmoissa. Joukossa on myös kuvataiteen ja kirjallisuuden luomia hahmoja kuten Mona Lisa ja Sherlock Holmes, naisia ja miehiä, pyhimyksiä ja hirviöitä. Näin selfieiden aikakaudella ne antavat myös ajallista taustaa omakuvien lajityypille.

Aivan viime vuosina Mamyshev-Monroe on kokenut uuden tulemisen kotimaassaan. Vuonna 2014 hänen teoksiaan oli mukana Pietarissa kansainvälisen Manifesta-näyttelyn yhteydessä sekä omana kokonaisuutena Novy-museossa. Seuraavana vuonna Moskovan modernin taiteen museo toteutti hänen tuotantonsa kattavan retrospektiivin.

Vladislav Mamyshev-Monroe, Merkittävien Monroeiden elämät, 1996. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen.

Mamyshev-Monroen taide on kansainvälistä, mutta venäläisellä aksentilla, täsmentävät pietarilaiset taideasiantuntijat, myös ”monrologeiksi” kutsutut Olesya Turkina ja Victor Mazin. Lue heidän Kiasman näyttelyä varten kirjoittama tekstinsä Tähti nimeltä Monroe.

Vladislav Mamyshev-Monroen näyttely Tähtipölyä Venäjältä Kiasmassa 29.7.2018 saakka.

Tutustu Mamyshev-Monroen teoksiin Kiasma Guidessa.