Tutkimusmatka Afrikkaan

Viimeisen kahden vuoden ajan kootessamme ARS 11 -näyttelyä olemme vastanneet moniin kysymyksiin. Miksi Afrikka? Millä oikeudella? Miksi Suomessa? Miksi Kiasmassa? Tässä muutamia kysymyksiä, joita meille esitettiin ja joita kysyimme myös itseltämme, kun halusimme tehdä näyttelyn, jolla on luonteva suhde kuviteltuun tai todelliseen Afrikkaan.

Mitä me sitten tutkimusprosessin aikana löysimme? Löysimme maanosan, jossa on yli 50 maata, satoja erilaisia kulttuureita, kieliä, uskontoja ja yhteiskuntamalleja. Siksi emme puhu afrikkalaisen nykytaiteen yleisesittelystä vaan keskityimme valikoituihin näkökulmiin, jotka ovat nousseet esiin taiteilijoiden puheenvuoroista ja teoksista.

ARS 11 -näyttely ei ole kattava afrikkalaisen nykytaiteen näyttely, emmekä sellaista ole olleet tekemässäkään. ARS 11 tarjoaa moniäänisiä ja ristiriitaisiakin kertomuksia, havaintoja ja tulkintoja, jotka koskettavat globaalin luonteensa vuoksi myös meitä suomalaisia. Näyttelyn teemat ovat ajankohtaisia, kuten kysymykset siirtolaisuudesta, ympäristöongelmista ja urbaanista elämästä. Parhaimmillaan ARS 11 tuottaa uudenlaista ymmärrystä ja taustatietoa Afrikan nykyajasta: näyttely monipuolistaa kuvaa siitä, mitä kaikkea Afrikka, nykytaide ja afrikkalainen nykytaide voivatkaan olla.


Museonjohtaja

Osallistuu nykytaiteen näköalapaikalta taidemaailman linjauksiin. Kulttuuri=pääoma.