Christian Skeel & Morten Skriver: Babylon, 1996. Kuva: Petri Virtanen/Kansallisgalleria

Tuoksuruukut – Yksi Kiasman mieleenpainuvimmista teoksista

Christian Skeelin ja Morten Skriverin ”Babylon” on taas kerran esillä. Suosikkiteos on vedonnut jo useamman kerran elämyksellisyydellään ja myös esteettisyydellään. Kukapa ei muistaisi kauniin sinivalkoista ruukkuriviä ja sitä jännitystä, kun nuuhkaisee ruukun sisintä – onko tuoksu vienon viettelevä vai kipakan kirpaiseva?

”Babylonista” onkin tullut yksi mieleenpainuvimmista kokoelmateoksista, jonka perään kysellään. Muun muassa Kiasman museovalvojat ja oppaat saavat usein kuulla yleisön mielipiteitä teoksista tuoreeltaan. Tuoksuruukut ovat olleet esillä aikaisemmin Ateneumissa 1997 sekä Kiasmassa avajaisnäyttelyssä 1998–1999 ja Rakastaa, ei rakasta -kokoelmanäyttelyssä, 2004–2005.

skidi3

Kiehtova ja inspiroiva tuoksuinstallaatio aktivoi yleisöä. Yllätykselliset tuoksut ja hajut voivat viekoitella ja aktivoida kävijän mielikuvitusta ja muistia. Ne vaikuttavat välittömästi mielentiloihin, porautuvat tunteiden ja muistin syvimpiin osiin. Hajuaistimukset herättävät ruumiillisia kokemuksia, joita ei aina pysty sanallistamaan.

Kiasman kokoelmanäyttely laajentaa perinteistä näkemystä taiteesta erityisesti näköaistiin vetoavana taidemuotona kaikkia aisteja koskevaksi elämykseksi. Keskeistä näyttelyssä on kokemus.


Amanuenssi