Tunnetiloissa

Saavun aamulla päiväkoti Louhikkoon ja löydän yllätyksekseni Jacob Dahlgrenin Neoconcrete Space -teoksen innoittamana tehtyjä raitapiirustuksia. Kiasman näyttelytilassa otetussa kuvassa lasten heijastinliivit rinnastuvat hienosti videoteokseen, jossa taiteilijan raitapaidat vilahtelevat nopeasti. Täältä löytyy selvästi Kiasma-konkareita!

Vasemmalla: Jacob Dahlgren, Neoconrete space. Kuva: Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen. Oikealla: Päiväkoti Louhikon lasten piirustukset

Vasemmalla: Jacob Dahlgren, Neoconrete space. Kuva: Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen. Oikealla: Päiväkoti Louhikon lasten piirustukset

Kiasman pajaohjaajat ovat tulleet Pihlajamäessä sijaitsevaan päiväkotiin vetämään Tunnetila-valotaidepajaa, johon osallistuu aamupäivän aikana lähes 50 lasta – Hattivatit, Hemulit ja Muumit.

Taidepajassa katsotaan aluksi AV-arkin opetusmateriaalista löytyvä Risto-Pekka Blomin videoteos Mitä kuuluu. Teos yllättää lapset: aikuisilla onkin lasten itku- ja nauruäänet. Tilan täyttää ilo tästä havainnosta. Tämän jälkeen keskustellaan tunteista ja väreistä.

Pian päiväkodin sali pimennetään. Lapset pääsevät tutkimaan valoja ja tekemään yhteisen installaation. Kun asetelmaan lisätään vilkkuva valo, kuuluu jo laulun sanoja: “I like to move it move it”.  Innostuneet pajaosallistujat tekevät vielä lopuksi monivärisiä varjokuvia.

Kuva: Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen

Kuva: Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen

Kun valot jälleen syttyvät, yhteisesti tuotettu teos lakkaa olemasta sellaisena kuin se hetki sitten nähtiin. Nykytaiteesta on moneksi. Tällä kertaa se näyttää katoavan luonteensa.

Tunnetila-pajat ovat osa Kiasman ja Helsingin varhaiskasvatusviraston kolmivuotista yhteistyötä.

AV-arkki.fi/edu -palvelu tarjoaa opettajille helppokäyttöistä ja hyvin suunniteltua opetusmateriaalia lasten ja nuorten media- ja taidekasvatukseen. Tavoitteena on tukea opettajien työtä tuottamalla laadukasta opetusmateriaalia, joka soveltuu hyvin monenikäisten lasten kanssa työskentelyyn.


Tuottaja

Vie sinut mukaan sinne missä tapahtuu.