Mona Hatoum, Hot Spot (2013). Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mylkkänen
Mona Hatoum, Hot Spot (2013). Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mylkkänen

Tulipunaisena hehkuva maapallo

Lokakuun illoissa Kiasman Panoraama-tilaa värjää punaiseksi Mona Hatoumin valoteos Hot Spot (2013). Teos on kuin terästangoista muovailtu häkkimäinen maapallo, jonka pintaa elävöittävät punaisena hohtavat, mantereiden ääriviivoja seuraavat ohuet neonvaloputket. Hehkuva valo saa teoksen näyttämään samanaikaisesti houkuttelevalta, mutta myös vaaralliselta – ikään kuin siinä voisi polttaa näppinsä!

Kartat ovat toistuva aihe Hatoumin taiteessa, ja hän haluaa usein tuoda teoksissaan esille toisenlaisen näkökulman maapalloomme sen totutun ja tavanomaisimman tilalle. Hot Spotissa taiteilija viittaa teoksen nimellä siihen, että koko maailma on muuttunut kuumaksi paikaksi; konfliktit, sodat ja levottomuudet eivät rajaudu vain määrätyille alueille, vaan ne vaikuttavat koko maapalloon ja meihin kaikkiin. Toisaalta, teoksen sanoman voi ajatella viittaavan myös toisenlaiseen globaaliin uhkaan eli ilmastonmuutokseen, jonka vaikutuksia emme enää voi paeta missään päin palloamme.

Hatoum ei kuitenkaan halua järkyttää katsojaansa shokkiefektein, vaan hän mieluummin yllyttää ja kannustaa meitä teostensa kautta harkitsemaan uudelleen sitä, mikä on tuttua, sekä nauttimaan uuden näkökulman löytämisen tarjoamasta tyydytyksen tunteesta. Hatoumin taiteen vahvuus onkin hänen kyvyssään kääntää paikalliset ja henkilökohtaiset aiheet yleismaailmallisiksi. Hot Spotissa yksittäiset ja hajanaiset konfliktialueet ympäri maailman sykkivät vaaran uhkaa; kaikki mantereet kutoutuvat yhteen tulenpunaisessa hehkussaan maapallon virittäytyessä uhkaavaan tilanteeseen.

Mona Hatoumin näyttely Kiasmassa 07.10.2016 – 26.02.2017


Kokoelmaintendentti

Kuratoi somessa, museossa ja kotona.