Tositarinoita taiteen äärellä

Helmikuun alussa kokoontui täysi salillinen yleisöä Kiasma-teatteriin kuuntelemaan, kun romanialainen taiteilija Dan Perjovschi kertoi elämästään, taiteestaan ja sen taustoista sekä maansa lähihistoriasta kaiken tämän kehyksenä. Tunnin mittainen puhe taustoitti hyvin henkilökohtaisella tasolla hänen piirtämiseen, kirjoittamiseen ja pienten iskevien tarinoiden kerrontaan perustuvaa taidettaan.

Dan Perjovschi

Dan Perjovschi. Kuva: VTM/KKA, Petri Virtanen

Kommunistisessa Romaniassa elänyt taiteilija kuuluu selviytyjiin: niihin, jotka ovat pärjänneet uuden aikakauden ja maailmanjärjestyksen asettamien haasteiden kanssa. 1990-luvun lopulta lähtien eri puolilla maailmaa kiertäneen, jo kovin kansainvälistyneen taiteilijan piirustukset eivät käsittele enää hänen kotimaansa tilanteita, vaan meille kaikille tuttuja uutisaiheita ja globaalin elämän ilmiöitä. Nämä tarinat elävät nyt Kiasman toisessa kerroksessa Studio K:n seinillä.

Dzamil Kamanger

Dzamil Kamanger. Kuva: VTM/KKA, Pirje Mykkänen

Taiteilija pääsee ääneen ja yleisön eteen Kiasmassa myös tällä viikolla. Kurditaiteilija Dzamil Kamanger on kutonut viikon mittaan helmistä uusia teoksia museon toisen kerroksen parvella. Työskentely jatkuu vielä lauantaina ja sunnuntaina klo 12-15 välillä ja Dzamilin viereen sohvalle on lupa istahtaa juttelemaan. Hänen passi- ja viisumiaiheisia kudontateoksiaan on esillä osana Tosi kyseessä -näyttelyä museon 4. kerroksessa.

PS. Ujoimmat voivat kuunnella Dzamil Kamangerin tarinan myös netistä.