Prins of Networks. Kuva: Hanne Nijhuis.

Tanssii kärpäsen toukkien kanssa

Esittävien taiteiden tuottajana sitä joutuu välillä työnsä puolesta ottamaan selvää mitä erikoisimmista asioista. Tänä keväänä teemana ovat olleet kärpäsen toukat.

Kiasma-teatterissa vierailee huhtikuun lopussa Rodrigo Sobarzon esitysinstallaatio Prins of Ne†works, jonka yhteen osuuteen tarvitaan eläviä kärpäsiä. ”Helppo juttu!”, sanoi Sobarzo, kun keskustelimme esituotannosta alkuvuodesta. Tarvitsee vain marssia kaksi viikkoa ennen esitystä lähimpään kalastusliikkeeseen, ostaa sieltä litra punaisia kärpäsentoukkia, jakaa ne pahvirasioihin pesupussien sisään ja antaa olla hämärässä, lämpimässä ja kuivassa paikassa. Parissa päivässä toukat koteloituvat, ja parin viikon päästä surina jo käy. Sovimme kuitenkin, että teen pienen testin etukäteen, jotta kasvatusprosessi tulee tutuksi.

Purkillinen toukkia, kiitos

Helmikuun loppupuolella marssin lauttasaarelaiseen kalastustukkuun, josta ostin pienen määrän toukkia. Laitoin ne ohjeiden mukaan toimistollemme ylähyllylle odottamaan koteloitumista ja kuoriutumista. Kuitenkin kahden viikon kuluttua vain kaksi kärpästä kuoriutui. Jotain oli siis mennyt pieleen.

Kysyin apua Kiasman vastaavalta konservaattorilta, jonka kanssa kävimme lämpö- ja kosteusmittarin kanssa työskentelytiloja läpi. Toimistossa pitäisi olla optimaaliset olosuhteet, mutta silti toukat eivät kuoriutuneet. Sähköpostia lähti hyönteistutkijoille ja herppiharrastajille, mutta hieman laihoin tuloksin.

Marssin lauttasaarelaiseen kalastustukkuun ostamaan toukkia.

Uutta testierää varten palasin taas kalastustukkuun. Sain sieltä purkillisen uusia toukkia, mutta tällä kertaa ne olivat pulleita raatokärpäsen toukkia. Raatokärpäset ovat kookkaampia ja lentävät matalammalla kuin tavalliset huonekärpäset. Sobarzo sanoi, että raatokärpäsiä ei voi esityksessä käyttää, sillä niitä ei voi ohjailla esityksessä samalla tavalla kuin tavallisia kärpäsiä. Otin kuitenkin erän testatakseni, tapahtuuko metamorfoosi paremmin toisessa kohdassa toimistoa.

Samaan aikaan aloin selvitellä kalastusliikkeen myyjän avulla tavallisten kärpästoukkien saantia Suomessa. Kävi ilmi, että Suomessa kasvatetaan ja myydään ainoastaan raatokärpäsen toukkia ja mahdollisten muiden toukkien saantia ulkomaisilta tukkureilta on jostain syystä mahdotonta kontrolloida.

Taiteilija ehdotti yhteyttä göteborgilaiseen kalastusliikkeeseen, jonka toukkia hän oli onnistuneesti käyttänyt aiemmin siellä vieraillessaan. Meilit laulamaan på svenska, mutta vastaus oli, ettei liike eikä toukkia toimittava tukkurikaan tee toukkalähetyksiä Ruotsin rajojen ulkopuolelle. Sama juttu tukholmalaisen kalastusliikkeen kanssa. Yritin tiedustella mahdollisia laivalla saapuvia kuriireja, mutta harmillisesti aikataulut menivät parin potentiaalisen henkilön kanssa ristiin.

Erilainen risteily

Tässä vaiheessa Rodrigo Sobarzo alkoi hieman hermostua ja ehdotti, että teoksen esiintyjä Diego Olea saapuisi Helsinkiin kaksi viikkoa etuajassa huolehtimaan kärpästen kasvatusprosessista. Tähän lopulta päädyttiin. Sovimme, että Olea tuo tullessaan tuttuja kärpäsen toukkia paikalliselta toimittajalta.

Koska toukat piti tuoda käsimatkatavarana, oli meidän pakko tehdä varasuunnitelma, mikäli ne eivät syystä tai toisesta pääsisikään lennolle. Kollegani lähti Tukholman-risteilylle vieraillakseen paikallisessa kalastusliikkeessä. Olin ollut kyseiseen liikkeeseen jo aiemmin yhteydessä, mutta silti siellä oli kovasti ihmetelty hakijalle toukkien suurta tarvetta.

Toukat kuitenkin saatiin, ja ne ilmestyivät Kiasma-teatterin toimiston pöydälle. Myös Diego Olea saapui maahan toukkien kanssa. Kukaan ei lähtökentällä ollut kiinnostunut niistä, vaikka olimme varautuneet kirjoittamallani vakuuttelukirjeellä hankaliin tilanteisiin.

Kärpästen pitäisi nyt lähipäivinä kuoriutua. Sen jälkeen niitä ruokitaan sokerilla ja hunajalla – ja kuulemma harjoitutetaan myös esityksiä varten. Suuri kärpäsentoukkaoperaatio on siis tulossa päätökseensä, ja Prins of Ne†works -esitykset voivat toteutua!

Ja mitä tapahtuu kärpäsille esityksen jälkeen? Ne päästetään Kiasma-teatterin roudausoven kautta vapauteen.

Lue lisää Prins of Ne†works -esityksestä ja osta liput.

Sanni Pajula
Tuottaja aka kärpäsen toukka-asiantuntija
Kiasma-teatteri


Vieraileva kirjoittaja.