Talkootyöllä, hartiavoimin

Talkootyöllä, hartiavoimin syntyi 2002 Helsinkiin uusi taiteilijavetoinen galleria HUUTO! Ensimmäinen toimipiste oli Viisikulmassa. Seiniä kaatui lekaa heiluttaen ja madallettu katto pudotettiin pölyn leijaillessa pitkään. Usko oli vahva, tekemisen halu voimakas ja yhdessä tehtiin. Sunnuntaina, ystävänpäivänä tämä palkittiin.

Kiasman ystävät nimittivät Galleria Huutoa ylläpitävän Mehiläispesä ry:n Vuoden 2016 nykytaiteen ystäväksi. Palkinto luovutettiin Galleria Huudon Jätkäsaaren rouheissa tiloissa. Siellä hankkeen puuhamiehille ja -naisille luovutettiin Jan-Erik Anderssonin suunnittelema kunniakirja ja Runoilijan nuoli -pienoisveistos.

Perusteluissa todettiin, kuinka ”Galleria Huuto on näyttänyt esimerkillään, miten nuoret taiteilijat voivat ottaa asioita omiin käsiinsä ilman pelkkää tukeutumista institutionaalisiin valtarakenteisiin. Ei-kaupallisena, aatteellisena toimijana he ovat kyenneet ottamaan riskejä ja esittämään paljon sellaista marginaalista ja kokeellista taidetta, jonka ei olisi ollut kovin helppoa löytää esittelypaikkoja ja yleisöä. Galleria Huuto on kyennyt toimimaan myös kansainvälisesti käyttäen hyväksi omia ruohonjuuritason suhdeverkostojaan. Galleria Huudon kautta on nähty paljon sellaista ulkomaista taidetta, joka muuten olisi todennäköisesti jäänyt Suomessa kokonaan näkemättä.”

Kiasman ystävät halusivat tällä huomionosoituksella rohkaista ja kannustaa Galleria Huudon taiteilijayhteisöä jatkamaan samalla tinkimättömällä ja kunnianhimoisella linjalla, joka on ollut sille tunnusomaista sen perustamisesta lähtien.

Jätkäsaaressa koet taiteen tulevaa valtavirtaa jo tänään!


Vieraileva kirjoittaja

Kiasman ystävyys on portti elämyksiin ja tietoon nykytaiteen parissa.