Maria Teeri ja Janne Nabb = nabbteeri. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Taiteilijapari nabbteerin teoksissa eletään ötökän elämää

Ötökät eivät ole tervetulleita museoon, puluiltakin pääsy on evätty. Taiteilijakollektiivi nabbteerin installaatiossa puheenvuoron saavat ihmisen seuralaislajit, joille harvemmin siunaamme ajatustakaan. Viime vuonna Venetsian biennaalissa nähty teoskokonaisuus on nyt esillä Kiasmassa.

Taiteilijakollektiivi nabbteeri aloittaa yleensä teostensa tekemisen kartoittamalla näyttelyyn varatun tilan. Kollektiivin taiteilijat Janne Nabb ja Maria Teeri keräävät tarvittavat materiaalit paikan päältä ja luovat kierrätystavarasta verkostomaisia teoskokonaisuuksia.  Venetsian biennaalin Pohjoismaisen paviljongin näyttelyn teoksiin he kokosivat materiaaleja näyttelyaluetta ympäröivästä Giardini-puistosta. Kun teokset tulivat Kiasmaan tammikuusssa, osa elävästä materiaalista korvattiin henkilökunnan huonekasveilla.

nabbteerin teokset rakentuvat heidän ja muiden eliöiden välisestä vuorovaikutuksesta. Usein teosten keskiössä on mikroskooppisen pieniä, ihmisen kanssa eläviä eliöitä. Taiteilijat asuvat ja työskentelevät Övermarkin kylässä Närpiössä, Pohjanmaalla. Heidän naapureinaan vanhassa hirsitalossa elävät muun muassa tupajumit.

Installaatioon kuuluva kasvin pistokas maljakossa hiekkasäkkien päällä.

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

”Teoksen nimi Kotikutoisen selkärangattomuuskultin etnografiaa ja muita naapuruuksia viittaa kotoa löytämiimme tupajumeihin. Tupahan tarkoittaa kotia ja jumi-sanan voi johtaa jumalasta. Teosta voi siis pitää eräänlaisena alttarina kotijumalallemme”, nabbteerin Janne Nabb pohtii.

Teosta voi siis pitää eräänlaisena alttarina kotijumalallemme.

Installaatioon kuuluvien paperivuotien ruskea pigmentti on purua, jota puuta syövät kuoriaiset jättävät jälkeensä. Paperiin tehdyt reiät jäljittelevät tupajumin nakertamia aukkoja. Tupajumin jälkiä kuvataan myös vesivärimaalauksissa.

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Kiasman näyttelysaleissa kolmella näytöllä pyörivä video perustuu nabbteerin päiväkirjamerkintöihin lajien välisestä naapuruudesta, erityisesti selkärangattomista eläimistä, jotka elävät heidän omassa lähiympäristössään. Videossa eliöille huolta aiheuttaa erityisesti tuleva talvi ja maan jäätyminen.

Kun nabbteerin teokset olivat esillä Pohjoismaisessa paviljongissa Venetsiassa, niissä viihtyivät myös paikalliset eliöt. Kiasman tiloihin eivät ötökät olleet tervetulleita. Museoon sopivaa toislajista elämää edustavat teoksessa huonekasvien pistokkaat.

nabbteerin teoskokonaisuus on esillä Sääennuste tulevaisuudelle -näyttelyssä Kiasman neljännessä kerroksessa 16.8.2020 asti.

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Käytännön taitoja monilajiseen yhteiseloon -työpajat nabbteerin kanssa (12.3. -14.5.2020)

Ane Graff käynnistää teoksissaan tulehdustiloja

Ingela Ihrmanin jättikokoiset merileväteokset muistuttavat kaiken elämän perustasta

Kohti Venetsian biennaalia – kurkistus teoksiin ja taiteilijoiden työhuoneisiin


Vieraileva kirjoittaja.