Mustavalkoinen kuva taiteilija Grayson Perryn teoksesta, jossa taiteilija makaa alasti sekaisen huoneen keskellä olevalla sohvalla. Sohvan selkänojalla makaa Graysonin kissa Kevin.
Yksityiskohta teoksesta, Grayson Perry, Lepäävä taiteilija, 2017.

Taiteilijaelämää kissan kanssa

Ajalle tyypilliseen tapaan taiteilija Grayson Perry on vahvasti somessa. Mutta niin on myös hänen kissansa Kevin. Kevin-kissa esiintyy Perryn teoksissa ja on muuttanut taiteilijan perheen hierarkiaa kissamaiseen tapaansa, kirjoittaa kuraattorimme Jari-Pekka Vanhala.

Kissan katoaminen oli valtakunnan tason uutinen

Grayson Perryn näyttelyssä on mukana suurikokoinen puupiirustus nimeltään Lepäävä taiteilija (2017). Taiteilijan työhuonetta kuvaavassa näkymässä on monen muun yksityiskohdan ohella sohvan selustalla makoileva mustavalkoinen kissa. Se on taiteilijan perheen neljäs jäsen, Kevin.

Sekä Grayson että hänen puolisonsa Philippa kertovat kissansa kuulumisia sosiaalisessa mediassa, ja tietty Kevinillä on oma Instagram-tilinsä. Perryjen kissa on Englannissa yhtä tunnettu kuin sen isäntäperhe. Joulukuussa 2017 Kevinin hetkellinen katoaminen ja onnekas löytyminen oli jopa valtakunnan tason uutinen.

Face plant

Henkilön Kevin (@kevinkittycat) jakama julkaisu

Maaliskuussa 2018 The Guardianissa julkaistussa artikkelissa “I have a loving husband and thought I was secure. Then a cat came into my life”, Philippa Perry kirjoittaa perusteellisesti suhteestaan Keviniin. Se on jokaiselle kissanystävälle tuttu tarina siitä, miten pieni, mutta karismaattinen eläin muuttaa elämän ja perheen hierarkian.

Pitkän kirjoituksensa Philippa lopettaa hieman anteeksipyydellen: “Now if you’ll excuse me, I must get the chicken livers to room temperature in case he comes home for lunch.” Ja hän siis tarkoittaa kissaansa, ei aviomiestään.

Grayson Perryn näyttely Folk Wisdom Kiasmassa 2.9.2018 saakka.

Lue lisää Lepäävä taiteilija -teoksesta Kiasma Guidesta.