Taiteen ”citymaraton” Pariisissa

Kiasman ystävät kävivät toissaviikonvaihteessa (18.–22.9.) tutustumassa pariisilaiseen taide-elämään neljän päivän pituisella retkellään.

Oppaanamme oli todellinen Pariisin-tuntija Krista Mikkola, joka juoksutti 30-henkistä ryhmäämme siihen tyyliin, että voidaan hyvin puhua citymaratonista. Vaikka ryhmä ajoittain venyi satametriseksi jonoksi, kukaan ei tippunut kelkasta. Kunto koheni ja näkemisen nälkä vain kasvoi. Matkasta muodostui unohtumaton, ikimuistoinen Pariisi-kokemus.

Ensimmäinen tutustumiskohteemme oli Louis Vuittonin taidemuseo Bois de Boulognessa. Jo itse rakennus – sitä vau-arkkitehtuuria – ei voi jättää ketään kylmäksi. Funktionalistit ehkä kääntyilevät haudassaan, mutta arkkitehtuuriin liberaalimmin suhtautuvat kyllä vaikuttuvat. Puitteet ovat silmiä hivelevät, samoin näkymät rakennuksen terasseilta. Keskeistä kuitenkin on sisältö, joka ei jäänyt jälkeen puitteista: vaikuttavia videoita, jättiläiskokoisia veistoksia, valoteoksia, valokuvaa – vähemmän maalauksia.

Louis Vuittonin museossa

Louis Vuittonin museossa

Lauantain kierroksen aloitti tutustuminen Musée Picassoon – nytkin hienot puitteet vanhassa palatsissa, jossa iso, monipuolinen kokoelma Picasson uran eri vaiheilta. Jos pitää Picassosta, tätä museota ei voi ohittaa. Ylimmässä kerroksessa oli myös jokunen ystävämaalarin teos, mm. pari upeaa Gezannea. Musée Picassosta jatkoimme tanskalaisen Maria Lundin galleriaan Marais’n kaupungiosassa. Siellä oli esillä korealaisen Lee Jin Woon erikoisella tekniikalla toteutettuja paperimaalauksia, joiden lähtökohtana olivat erilaiset luontokokemukset. Maria Lund on tällä hetkellä ainoa Pariisissa toimiva pohjoismainen galleristi.

Imran Qureshin maalaus Thadeus Ropac -galleriassa. Kuva: Krista Mikkola

Imran Qureshin maalaus Thadeus Ropac -galleriassa. Kuva: Krista Mikkola

Lounaan jälkeen galleriakierros jatkui Thadeus Ropac -galleriaan, jonka talliin kuuluu iso joukko tämän hetken suurimpia kansainvälisiä nimiä. Nyt esillä oli pakistanilaisen Imran Qureshin maalauksia, joissa oli verenpunaisia roiskeita kultaista taustaa vasten milloin luodinreiän näköisinä roiskeina, milloin kukkasiksi muuntuneina. Ropacilta jatkoimme Karsten Greven galleriaan, jossa esiteltiin Raúl Illaramendin valokuvaustekniikkaan pohjautuvia harmaasävyisiä, seinägrafiitteja lähtökohtanaan pitäneitä lyijykynämaalauksia – hillityn elegantteja (ehkä liiankin).

Raúl Illaramendin piirrosmaalauksia Karsten Greve -galleriassa

Raúl Illaramendin piirrosmaalauksia Karsten Greve -galleriassa

Karsten Greveltä retki vei Gosserezin design-galleriaan, jossa esitellään uniikkimuotoiltuja huonekaluja ja esineitä, joissa yhdistyy käsityöläisyys ja taiteellinen näkemys. Sieltä matka jatkui Emmanuel Perrotinin hulppeisiin tiloihin, joissa oli esillä Thilo Heinzmannin ruiskumaalaustekniikalla toteutettuja minimalistisia maalauksia ja säkkireliefejä sekä JR-taiteilijanimeä käyttävän taiteilijan valokuvaustekniikkaan perustuvia paperille ja puulle siirrettyjä teoksia ja valokuvia. Kaunista.

JR:n valokuvamaalauksia Emmanuel Perrotinin galleriassa

JR:n valokuvamaalauksia Emmanuel Perrotinin galleriassa

Mutta ei tässä vielä kyllin: seuraava kohteemme oli Marian Goodmanin galleria. Pariisin lisäksi hänellä on näyttelytilat New Yorkissa ja Lontoossa. Marian Goodmanin talliin kuuluu iso joukko tämän hetken hoteimpia kansainvälisiä nimiä, mm. Eija-Liisa Ahtila, jonka videoteoksia galleria on esittänyt ja on sopinut jatkossakin esittävänsä. Nyt esillä oli Dan Grahamin teoksia, joiden ideana on veistotaiteen ja arkkitehtuurin symbioosi.

Krista Mikkola ja Nicolas Nahab Marian Goodman -galleriassa

Krista Mikkola ja Nicolas Nahab Marian Goodman -galleriassa

Päivä päättyi ja huipentui aperitiiveihin The Window -keskuksessa, joka luonnehtii itseään kaupunkimiljöön taiteellis-kokeelliseksi laboratorioksi. Keskuksen toimintaa esitteli performanssitaiteilija ja koreografi Catherine Baÿ. Muita tapaamiamme nuoria taiteilijoita olivat Nicolas Gimbert (kaupunkipuistoarkkitehti) ja performanssitaiteilija Aurore Le Duc. Paikalle oli saapunut myös Pariisissa asuvia suomalaisia, mm. vaatesuunnittelija Jasmine Santanen ja videotaiteilija Pekka Niskanen. Galleriasta nostettiin pöytä keskelle katua, nostettiin tarjoomukset pöydälle, täytettiin lasit ja näin pariisilaiset katubileet olivat pystyssä!

Catherine Baÿ ja Julie Dalouche The Window -keskuksessa

Catherine Baÿ ja Julie Dalouche The Window -keskuksessa

Sunnuntaina suuntasimme Kristan johdattamina vaatesuunnittelija Anna Ruohosen showroomin sivuitse Foundation Cartieriin, jonka puistopihan amfiteatterissa Ismo Kajander kertoi meille rakkaussuhteestaan Pariisiin. Sen jälkeen siirryimme sisätiloihin tutustumaan afrikkalaiseen taiteeseen (Beauté Congo 1926–2015 Congo Kitoko). Sitä leimasi värikäs iloisuus ja huumori, jonka kautta lähestyttiin sinänsä vakavia kysymyksiä. Lounaalle kuljimme Rue Daguerren värikkään torikadun kautta tunnettuun taiteilijaravintola La Coupolen juhlavaan saliin – ja juhlahan siitäkin syntyi, ikimuistoinen.

La Coupolesta Krista johdatteli meidät Luxembourgin puiston halki pitkin vasemman rannan katuja kohti Centre Pompidouta, jossa pysyvien näyttelyjen lisäksi päänäyttelynä oli libanonilaisen Mona Hatoumin retrospektiivinen suurnäyttely. Osia siitä uusilla teoksilla täydennettynä näemme sitten ensi talvena myös omassa Kiasmassamme.

Mona Hatoumin lasikuulista muotoilema maailmankartta Centre Pompidoussa

Mona Hatoumin lasikuulista muotoilema maailmankartta Centre Pompidoussa

Viimeisen retkipäivämme aamuna Suomen Pariisin-instituutin johtaja Meena Kaunisto esitteli meille instituuttinsa monipuolista toimintaa ja tiloja, jotka toimivat Suomen tieteen, taiteen ja designin näyteikkunana Pariisissa. Loppupäivän kukin sai tutustua kaupunkiin omin päin – monet shoppaillen, sillä Pariisihan on myös ”Naisten aarreaitta”, kuten jo Zola aikanaan totesi.

Väsyneinä, kyllä – mutta onnellisina ja monen monta kokemusta rikkaampina nousimme illansuussa Helsingin koneeseen kiitollisena Kristan, hurmaavan pariisittaremme meille räätälöimästä Pariisin tourneesta.

Rauno Endén, Kiasman ystävien puheenjohtaja
Kuvat: Krista Mikkola ja Rauno Endén


Vieraileva kirjoittaja

Kiasman ystävyys on portti elämyksiin ja tietoon nykytaiteen parissa.

Kommentit

  1. Ulla Grönfors

    Kiitos Rauno erinomaisesta matkaraportista! Varmasti upea reissu ja olisin taatusti lähtenyt mukaan, jos tuosta ohjelmasta olisi ollut edes murto-osa siinä alkuperäisessä ”ohjelmassa”, jonka matkatoimisto lähetti laskun kera ;-(
    Toivottavasti seuraavan matkan valmistelu sujuu sutjakkaammin ;-)

Kommentti-osio on suljettu.