Urheilijoita Kiasman Wikimaratonilla helmikuussa 2013. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen.
Urheilijoita Kiasman Wikimaratonilla helmikuussa 2013. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen.

Taidetta Wikipediaan Wikitriathlonilla

Kevät on urheilun aikaa. Triathlon on yleensä hikistä ja vaativaa hommaa, joka edellyttää pitkäjänteistä valmistautumista. Mutta tälle radalle uskaltaa mukaan aloittelijakin: koetuksella ovat ennen kaikkea älynystyrät ja istumalihakset. Kyseessä on Kiasmassa 28.3. järjestettävä Wikitriathlon.

Mitä siellä tehdään?

Tapahtumassa lisätään Wikipediaan tietoa taiteesta ja taiteilijoista. Etappeja on kolme: olemassa olevan Wikipedia-artikkelin parantaminen, uuden artikkelin luominen ja linkitysten lisääminen. Kaikki kolme etappia suorittaneet palkitaan. Kiasman asiantuntijat ja kokeneet wikipedistit auttavat eteen tulevissa kysymyksissä. Aloittelijat saavat jo lähtöalueella opastusta matkaan.

Miksi Wikipediaan?

Wikipedia on vapaaehtoisten kirjoittama tietosanakirja, jonka sisältöön me kaikki voimme vaikuttaa. Jos haluamme, että tieto taiteesta on kaikkien ulottuvilla, se kannattaa viedä Wikipediaan. Hyviin lähteisiin pohjautuvat taideartikkelit johdattavat lukijan myös aihetta käsittelevän kirjallisuuden ja nettilähteiden äärelle. Wikipedia on maailman kuudenneksi vierailluin verkkosivusto: sieltä tieto löytyy.

Mikä siinä on hauskaa?

  1. Oppiminen. Wikipedian perustaidot eivät ole vaikeita, mutta niihin ei ehkä tule paneuduttua yksin. Wikitriathlonilla pääset jyvälle Wikipedian toiminnasta ja opit muokkaamaan artikkeleita.
  2. Yhdessä tekeminen. Monelle meistä sopii ihmisten tapaaminen kiinnostavien asioiden ja yhteisen tekemisen äärellä. Wikitriathlonilla voit halutessasi syventyä oman ruudun tuijottamiseen, mutta mukavassa seurassa.
  3. Taiteeseen tutustuminen. Tapahtumassa pääset perehtymään nykytaiteeseen monella tavalla: katsomaan teoksia, kuulemaan asiantuntijoita ja etsimään tietoa sinua kiinnostavista aiheista yhteiseen käyttöön.

Miksi tämä kuulostaa tutulta?

Kiasma ei ole ensimmäistä kertaa urheilujuhlan näyttämönä. Wikitriathlon on jatkoa aiemmille avoimen tiedon tapahtumillemme. Alkulaukaus oli kaksi vuotta sitten järjestetty vuorokauden mittainen Wikimaraton, jolla yli 50 wikipedistiä kirjoitti taiteesta Wikipediaan. Samoin kuin Wikimaraton, myös Wikitriathlon järjestetään yhteistyössä Wikimedia Suomi ry:n kanssa.

Katso Wikitriathlonin ohjelma ja ilmoittaudu mukaan!


Erikoissuunnittelija