Charles Richardson, Carramesh, 2015. Kuva: Charles Richardson

Taidetta unilääkkeenä, osa 2: Charles Richardson

Olen fanittanut Charles Richardsonin teosta ARS17-näyttelyssä. Kiasman 3. kerroksessa, kohtuullisen epämukavalla englantilaisella kukkasohvalla voi uppoutua Richardsonin tavaroita täyteen teipattujen, mutta sisältään onttojen 3D-ihmisten maailmaan. Teosta katsellessa tulee jotenkin raukea olo, joten päätin testata Richardsonin verkkoteosten vaikutusta myös unensaantiin. Niitä voi katsella läppärillä kotona, vaikkapa sängyssä ARS17+-sivustolta.

Vanish-videossa taiteilija itse pyörii ruudulla päähänsä teipattuna mm. pupun korvat, lankarullista tehty poninhäntä sekä Vanish-pesuainepaketti. Katselen hitaasti pyörivää 3D-Kallea haltioituneena, sillä pääsen kurkistamaan myös hänen sisäänsä ja lävitsensä.

Perin kekseliäs tapa
valjastaa lähipiiri osaksi taidetta.

Needles-videossa kaunis paljasrintainen nainen pyörii ruudulla päässään mm. mittanauha, tyhjä pahvimuki ja hammasharja. Extra-videon rouvalla puolestaan on päähänsä teipattuna lääkepakkaus, jugurttipurkki ja villasormikkaat. Friendillä on pääsään mm. ilmapallopaketti, suklainen pääsiäispupu ja suun edessä Fisherman’s Friend -pastillipussi.

Kaikki teoksissa esiintyvät ihmiset ovat joko taitelija Richardsonin sukulaisia tai ystäviä. Perin kekseliäs ja hauska tapa valjastaa lähipiiri osaksi taidetta. Teosten taustalla kuuluu epämääräisiä kodin ääniä, kelanauhurin rahinaa, musiikin pätkiä sekä satunnaisia yskähdyksiä ja puhetta – nekin epäilemättä sukulaisten ja ystävien.

Hämmentävää. Fasinoivaa.

Huomaan katselevani teoksia intensiivisesti tunnistaakseni lisää omituisia tavaroita, joita henkilöihin on teipattu. Nämä videot todellakin koukuttavat!

Tunnelma teoksissa on sen verran surrealistinen, että ne eivät välttämättä auta heti rauhoittumaan unta kohti, mutta sen sijaan saavat mielikuvituksen liikkeelle. Suljen silmäni ja mietin miten voisin yllättää iloisesti työkaverit seuraavan päivän palaverissa? Voisin teipata päähäni vaikkapa koirankeksipaketin, tyhjän viinipullon ja kuulakärkikyniä. Näen jo itseni aamulla reippaana peilin edessä maalarinteipin kanssa. Tästä tulee hyvä yö!

Lue Taidetta unilääkkeenä, osa 1.

Inka Hein
Markkinointipäällikkö


Vieraileva kirjoittaja.