Taidetta ja tiedettä Tanskassa

Jari Suominen ja Kai Lassfolk

Kurenniemen elektronisia soittimia viritetään Aarhusissa konserttia varten. Kuvassa muusikko Jari Suominen sekä lehtori Kai Lassfolk Musiikkitieteen laitokselta. Kuva: Perttu Rastas

Suomalaisia taiteilijoita on alkaneena vuotena hyvin esillä eri puolilla Tanskaa. Ordrupgaardissa Kööpenhaminan lähistöllä on esillä 1.4. saakka Nelli Palomäen valokuvanäyttely Breathing the Same Air. Perinteisessä, jo vuodesta 1857 alkaen järjestetyssä Kevätnäyttelyssä Charlottenborgin taidehallissa Kööpenhaminassa on puolestaan mukana 74 osallistujan joukossa kuusi edustajaa Suomesta: Johanna Lecklin, Carl Sebastian Lindberg, Anna Nykyri, Anna Rokka, Axel Straschnoy ja Camilla Vuorenmaa. Näyttelyn juryssä oli mukana Kiasman amanuenssi Kati Kivinen. Näyttelyn on avoinna 1.3.-12.4.2013.

Erkki Kurenniemi ja Mika Taanila ovat mukana Aarhusin taidehallissa kansainvälisessä teemanäyttelyssä, joka herättelee aivosoluja ja uteliaisuutta jo nimellään: Certain peculiar things and ideas, often failed (or, on humans, machines and running algorithms). Teknologiaa ja tulevaisuusvisioita käsittelevä projekti, joka on avoinna 13.3. saakka, korostaa sympaattisesti myös epäonnistuneiden ideoiden ja keksintöjen merkitystä ajattelun ja tieteen kehityksessä. Kiasma ja Kuvataiteen keskusarkisto ovat olleet mukana näyttelyn järjestämisessä.

Your Rainbow Panorama

Olafur Eliasson, ”Your Rainbow Panorama”. Kuva: Kati Kivinen

Aivan taidehallin naapurissa, ARoS-museossa, taiteen ja tieteen liitto todentuu konkreettisesti museorakennuksen katolle vuonna 2011 nousseessa Olafur Eliassonin sateenkaaripanoraamateoksessa. Teos tarjoilee monivärisen näköalapaikan kaupungin ylle katsojan liikkuessa 150 metrin pituista ympyränmuotoista lasikäytävää pitkin. Kokemuksellinen teos mahdollistaa värien, valon, ilman ja koko universumin ilmiöiden havainnoinnin.

Bubble-projektin ensimmäisiä laboratoriokokeiluja.

ARosin tämän vuoden näyttelyohjelmassa takuuvarmojen kestonimien –Munch, Kirkeby, Kapoor – rinnalla taiteilijapari Thyra Hilden ja Pio Diaz edustavat konkreettisesti riskialttiimpaa panostusta. Heidän nano- ja molekyyliteknologiaa hyödyntävä kokeellinen projekti Bubble saa ensi-iltansa kesäkuussa. Tavoitteena on luoda viisi metriä halkaisijaltaan oleva rikkoutumaton saippuakupla, joka tulee leijumaan galleriatilassa. Kuluvan kevään aikana museo järjestää yleisölle tutustumiskäyntejä paikalliseen teknologiainstituuttiin, jossa kuplaa kehitellään. Tähänkin keksintöön sisältyy aidosti luova epäonnistumisen mahdollisuus.