Taide ei lomaile

Adel Abidin, ”Camel Toe” (2013), 8 valokuvavedosta julisteina. Mäntän kuvataideviikot 2013. Kuva: Heikki Vesterinen.

Adel Abidin, Camel Toe (2013). Mäntän kuvataideviikot 2013. Kuva: Heikki Vesterinen.

Suomessa kesällä matkailevaa hemmotellaan monilla mielenkiintoisilla näyttelyillä. Nyt näyttää olevan varsinainen kotimaisen taiteen näyttelyvuosi, harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta.

Jo 20-vuotias kesäklassikko on Mäntän kuvataideviikkojen näyttely, joka on avoinna elokuun lopulle saakka. Tällä kertaa taiteilijat Unien kaupunki –nimiseen näyttelykokonaisuuteen on valinnut taiteilija ja tutkija Jyrki Siukonen. Mäntässä voi luoda silmäyksen myös tulevaisuuteen seuraamalla taidemuseo Göstan laajennusosan rakennustöiden etenemistä. Espanjalaisen arkkitehtitoimiston suunnittelema komea näyttelypaviljonki on nousemassa Joenniemen kartanon pihapiiriin.

Oriveden Purnussa on esillä suomalaista nykytaidetta 18.8. asti taiteilija Petri Eskelisen kokoamassa näyttelyssä Efekti. Lähes 20 taiteilijaa kattavan näyttelyn lupauksena on ”saada katsoja ihmetyksen valtaan”. Hyvinkään asuntomessuille (12.7.-11.8.) suuntaava voi poiketa tutustumassa asian kääntöpuoleen Hyvinkään taidemuseossa, Jani Leinosen ja Riiko Sakkisen kuratoimassa näyttelyssä Asunnottomuusmessut. Se on avoinna 1.9. saakka. Tampereella taidemuseossa jatkaa 11.8. saakka Vuoden 2013 nuoren taiteilijan Jarno Vesalan installaationäyttely ja Museokeskus Vapriikissa vartioi joulukuulle asti muinainen kiinalainen terrakotta-armeija.

Porin taidemuseo viettää kesää keräilijäpariskuntien Kristian ja Kirsi Gullichsenin sekä Juhani ja Hannele Pallasmaan taidekokoelmia esitellen. Keräilijän katse on avoinna 8.9. asti. Taiteilijaduo Tommi Grönlund ja Petteri Nisunen on toteuttanut museon veistospihalle Viivain –nimisen peilipintaisen teoksen, joka reagoi muuttuvaan valoon ja sääolosuhteisiin. Naapurikaupungissa Raumalla luotetaan paikallisen taiteilijan vetovoimaan. Keraamisista ihmishahmoista tutun kuvanveistäjä Kerttu Horilan näyttelyssä Meistä naisista ja vähän miehistäkin on esillä teoksia neljän vuosikymmenen ajalta. Näyttely on avoinna syyskuulle saakka.

Poikkeuksena suomipainotteiselle taidekesälle on Turussa 1.9. asti avoinna oleva Turku Biennaali. 10-vuotisjuhliaan viettävän biennaalin teemana on ”Idylli”. 15 pohjoismaisen taiteilijan teokset ovat esillä Aboa Vetus & Ars Nova –museossa. Oulun taidemuseossa pohjoisuuden teemaa käsitellään Polku-näyttelyssä 15.9. saakka grönlantilaisten, islantilaisten, norjalaisten, ruotsalaisten ja suomalaisten taiteilijoiden teoksissa. Lapin ja Islannin Ite-taidetta esittelevä näyttely Arktinen tie on esillä Rovaniemen taidemuseossa syyskuun lopulle. Rovaniemeläisissä gallerioissa Napa ja Valo on esillä 31.8. asti osa Ruotsin ja Venäjän puolelle levittäytyvästä kansainvälisestä The X-Border -biennaalista.

Kauko Sorjosen säätiön kunnostaman Palsa-museon pihapiiriä. Kuva: Hannes Hörkkö.

Kauko Sorjosen säätiön kunnostaman Palsa-museon pihapiiriä. Kuva: Hannes Hörkkö.

Myös pohjoisen klassikot ovat hyvin esillä kesän ajan. Rovaniemen taidemuseossa on Reidar Särestöniemen Yötöntä yötä –näyttely, jossa on teoksia Kirsi ja Keijo Eerikäisen kokoelmasta. Kittilässä voi vierailla kesäkuussa avatussa Palsa-museossa, eli taiteilija Kalervo Palsan (1947-1987) kotitalossa ja ateljeessa. Museo on avoinna 30.9. saakka. Lisäannoksen Palsaa voi nauttia naapurissa, Kittilän Kaukosessa Särestöniemi-museossa. Siellä on elokuun loppuun saakka Palsan näyttely nimeltään Patterirakkaus.