Kuva: Antti Ahonen

Syväsukellus Kalervo Palsaan

“Kuolinpäivänään Kalle oli soittanut ja kysynyt minua. Puhelimeen vastasi siskoni, joka oli vielä niin pieni, ettei osannut sanoa muuta kuin että ei se oo kotona.”

”Käymättä jäänyt puhelu on mietityttänyt Maximilian Latvaa kolmekymmentä vuotta. Pikkupoikana hän istui taidetta pursuavassa Getsemanessa hiljaa odottamassa, kun äiti, Maj-Lis (Pitkänen), oli tapaamassa Kallea (Kalervo Palsaa). Voimakkaat kuvat ja tärpätin tuoksu kietoutuivat lapsen mielessä merkitsemään Palsan taiteessakin keskeistä elämän ja kuoleman viettien yhtymistä. Kokemukset vaikuttivat Latvan tapaan nähdä maailma ja myöhemmin itse taiteilijana kuvata sitä.”

Performanssi elävä tapa muistuttaa Palsan vimmaista.

Näin performanssiryhmä kuvailee lähtökohtaansa taiteilija Kalervo Palsan teoksiin perustuvaan esitykseen. Performanssitaiteilijat Katri Kainulainen ja Maximilian Latva, näyttelijä Arttu Kurttila ja valokuvaaja Antti Ahonen halusivat juhlistaa Kalervo Palsan syntymän 70-vuotisjuhlavuotta. Samanaikaisesti tulee myös kuluneeksi tasan 30 vuotta Palsan kuolemasta. Jokaisella työryhmän jäsenellä on oma suhteensa Palsan teoksiin, minkä vuoksi juhlavuoden huomioiminen tuntui heille merkitykselliseltä.

Luontevaksi tavaksi valikoitui performanssisarja, joka toimii kunnianosoituksena Palsan elämäntyötä kohtaan: maalausten herättäminen henkiin performanssin muodossa on elävä ja aktiivinen tapa muistuttaa Palsan vimmaisesta energiasta ja elinvoimasta sekä ylläpitää hänen taiteellista perintöään. Mentorina projektille toimii Maj-Lis Pitkänen, Kalervo Palsan pitkäaikainen ystävä.

Vapautuminen. Kuva: Antti Ahonen

Työryhmä ottaa Kiasma-teatterin haltuunsa perjantaina 6.10. ja lauantaina 7.10., jolloin näyttämöllä nähdään useampi Palsan teos elävöitettynä. Tunnelmaan työryhmä kävi virittäytymässä syyskuun loppupuolella Kittilässä, jossa he esiintyivät Palsa-museossa osana taiteilijan 70-vuotisjuhlaseminaaria. Se, mitä tuleman pitää Kiasma-teatterin näyttämöllä, selviää vasta viikonloppuna!

Kalervo Palsa testamenttasi tuotantonsa ystävälleen Maj-Lis Pitkäselle. Vuonna 1999 Pitkänen lahjoitti Palsan kokoelman Kiasmalle. Kokoelmaan kuuluu noin 3000 Palsan maalausta, piirustusta, grafiikkaa, veistosta ja luonnosta.

Perfromassitaidetta Kalervo Palsan hengessä – esitysajat

Performansseissa on herkimpiä katsojia mahdollisesti häiritseviä elementtejä. Ei suositella lapsille.

pe 6.10. klo 7-20.30, ovet auki koko tapahtuman ajan
la 7.10. klo 17-18, ovet sulkeutuvat aloituksen jälkeen

Performansseissa on herkimpiä katsojia mahdollisesti häiritseviä elementtejä. Ei suositella lapsille.

Vapaa pääsy!

Lisätietoja työryhmästä löytyy Kiasman sivulta

Sanni Pajula
Kiasma-teatteri

Kirjoittajan FacebookKirjoittajan Twitter

Vieraileva kirjoittaja.