Kris Lemsalu, Star, 2016. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Starman laskeutuu Kiasmaan

Mikä yhteys on taiteilija Kris Lemsalun teoksella Star ja David Bowiella? Sen halusi selvittää Kiasman korkeakouluharjoittelija Jutta Emilia Tynkkynen. Lemsalun Star on esillä Kiasman Meno–paluu-näyttelyssä.

Asu hapsuineen tuo elävästi mieleen Bowien räiskyvän alter egon.

”There’s a starman waiting in the sky / He’d like to come and meet us / But he thinks he’d blow our minds.”

Näin lauloi David Bowie vuonna 1972 hittikappaleellaan Starman. Jos Bowien musiikki puhalsi 1970-luvulla raikkaan tuulahduksen rokkiin, niin hänen tyylinsä suorastaan ravisteli länsimaista pop-kuvastoa. Bowie oli normeista poikkeava esikuva, joka androgyynillä tyylillään raivasi uusia väyliä olla luova ja erilainen.

Kun ensi kerran näin virolaisen kuvanveistäjä ja esitystaiteilija Kris Lemsalun Star (2016) -veistoksen ja luin taiteilijan tehneen sen pian David Bowien menehtymisen jälkeen, en voinut vastustaa kiusausta etsiä teoksesta viittauksia muusikkoon.

Star on keramiikasta ja vaahtomuovista valmistettu, eriskummallista laskuvarjohyppääjää kuvaava teos. Sen nimi vaikuttaa harkitulta. Tähteys ja tähti symbolina nivoutuvat Bowien elämään: moni radiokuulija tunnistaa Starman-kappaleen sen ensisoinnuista ja rocktähden viimeiseksi pitkäsoitoksi jäi kaksi päivää ennen hänen kuolemaansa julkaistu ★ eli Blackstar.

Bowie oli Tähti isolla t:llä. Lemsalun teoksen päähenkilöstä tuli tähti aivan kirjaimellisesti: hahmon jalat ja kädet on taivutettu viisisakaraisen tähden muotoon ja sen päähän on aseteltu kartiohattu. Vaikutelmaa korostaa hyppääjän haalarin kirkkaankeltainen väri. Asu hapsuineen tuo elävästi mieleen Bowien räiskyvän alter egon Ziggy Stardustin esiintymislavoilla käyttämät koristeelliset puvut. Lattialle hahmon alle sijoitetut CD-levyt alleviivaavat teoksen viitteitä musiikkimaailmaan. Lemsalun veistoksen hahmon äärellä kumartelee kaksi ihmis-eläin-hybridiä, epäilemättä tähden uskollisia faneja.

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Huumori on Lemsalun mukaan hänen tärkeimpiä työvälineitään. Hänen leikittelevät ja groteskilla tavalla hullunkuriset teoksensa ovat herättäneet ihastusta ympäri maailman. Myös tässä teoksessaan hän vaikuttaa lähestyvän menetystä hymynkare huulillaan.

Teoksessa tähtimies on laskeutunut keskuuteemme, ihan niin kuin Bowie Starman-kappaleellaan lauloi. Vai onko Lemsalun tähden laskuvarjo sittenkin tahattomasti sotkeutunut näyttelytilan kattorakenteisiin ja hahmo jäänyt maailmojen väliin jumiin? Toinen arvoituksellinen yksityiskohta paljastuu, kun veistosta tarkastelee lähemmin: laskuvarjosta roikkuvan haalarin huppu on tyhjä.

Kris Lemsalun Star-veistos on hankittu Kiasman kokoelmiin, ja se on esillä Kiasman kolmannessa kerroksessa Meno–paluu-näyttelyssä.

Jutta Emilia Tynkkynen
Korkeakouluharjoittelija


Vieraileva kirjoittaja.