Ragnar Kjartansson, Scandinavian Pain, 2006. Momentum6. Installation photo Momentum.

Skandimiehen tuska

Kuraattori Kati Kivisen ensikohtaaminen Ragnar Kjartanssonin Scandinavian Pain -teoksen kanssa oli mieleenpainuva.

Kohtasin Ragnar Kjartanssonin Scandinavian Pain (2006) -teoksen ensimmäisen kerran heti tuoreeltaan sen syntyvuonna etelänorjalaisessa Mossin kaupungissa. Moss on tullut tunnetuksi paperitehtaiden kaupunkina, mutta vuodesta 1998 lähtien siellä on järjestetty joka toinen vuosi pohjoismaisen nykytaiteen Momentum-biennaali.

Scandinavian Pain -neonvalon punainen hehku koristi punaisen ladon katonharjaa Jeløy-saarella sijaitsevan Albyn kartanon mailla. Se houkutteli biennaalivieraat kohti ladon ovea, jonka takaa avautui hämmentävä näkymä. Lattialle oli kylvetty maalauksia, veistoksia, piirroksia sekä lukuisia jalka- ja pöytälamppuja sikin sokin, osa pystyssä ja osa kyljellään. Äänimaailmaa hallitsi aavemainen ulina, jota en onnistunut paikantamaan ennen kuin joku otti salaman avulla kuvan lattiassa olevasta aukosta. Lattian alla makasi mies mustassa puvussa, tuskaisesti äännellen.

Kjartanssonin neonvaloteos palasi Mossiin kesällä 2019 osana Momentum 10 näyttelyä. Esillä oli kuitenkin pelkkä valokuva ja teosta kuvaileva teksti. Näin siksi, että teoksen nykyinen omistaja, Moderna Museet Tukholmassa, ei halunnut lainata sitä ulkotilassa esitettäväksi teoksen haurauden vuoksi.

Onneksi ensimmäinen kohtaamiseni teoksen kanssa elää mielessäni vielä vahvasti – kun ohitin punaisen ladon, saatoin kuvitella punaisena hehkuvat kirjaimet rakennuksen katon harjalle sekä jostain kuuluvan aavemaisen äänen.

Kati Kivinen

Scandinavian pain -teos on esillä Kiasmassa Ragnar Kjartansonin The Visitors -näyttelyssä 2.2.2020 saakka.

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Pohjoinen ahdistus on punaista

The Visitors on teos, joka liikuttaa


Kokoelmaintendentti

Kuratoi somessa, museossa ja kotona.