Anna Estarriola: Ventriloquized. Kuva: Antti Ahonen
Anna Estarriola: Ventriloquized. Kuva: Antti Ahonen

Sinisen glitterin arvoitus

Marmorisella jalustalla kimmeltää kartionmuotoinen kasa sinistä glitterpölyä. Taiteilija Anna Estarriola on luonut tämän epätodellisena hohtavan ja kauniin näyn, joka on samalla melko karu omakuva: esillä on 1,75 kiloa glitteriä, joka vastaa taiteilijan ruumiin painoa tuhkattuna.

Sinistä glitteriä nähdään pian myös Kiasma-teatterissa, Anna Estarriolan performanssissa. Taiteilija on sonnustautunut siniseen kimallemekkoon, niin kuin myös hänen mini-minänsä, vatsastapuhujanukke, joka performanssissa edustaa taiteilijan teosta. Taideteos filosofoi illuusion synnyttämisestä ja havainnon olemuksesta. Sitten se alkaa analysoida hänen ja taiteilijan välistä suhdetta. Teos kritisoi tekijäänsä vajavaisesta muodostaan ja syyttää tätä piiloutumisesta teoksensa taakse!

Vuoropuhelu saa esityksen kuluessa lisää yllättäviä, riemastuttavia ja koskettavia käänteitä. Tässä tekstissä ei ole tarkoitus tehdä enempää juonipaljastuksia, joten jääköön loput salaisuudeksi.

Esityksen jälkeen mieli on virkistynyt ja samalla virittynyt. Sen jälkeen onkin sopiva hetki käydä katsomassa vielä kerran Anna Estarriolan glitter-teos Kiasman 3. kerroksen kokoelmanäyttelyssä.

Anna Estarriolan Ventriloquized-performanssi Kiasma-teatterissa 25.5. Sisäänpääsy museolipulla. Rajoitetun katsojamäärän vuoksi pyydämme ostamaan lipun etukäteen verkkokaupasta.


Intendentti