Seniorien kanssa New Yorkissa

Viime kesänä Kiasmassa Camouflage-näyttelyssä ilahduttaneet Riitta Ikosen ja Karoline Hjorthin valokuvat luonnonantimiin puetuista norjalaisvanhuksista olivat juuri esillä newyorkilaisyleisölle. Niiden seurana oli viime vuoden kesällä Suomessa otettuja uusia henkilökuvia sekä aivan tuoreeltaan New Yorkissa paikallisten seniorien kanssa tehtyjä muotokuvia ja niihin liittyviä pukuja.

Suomalaisnorjalaisen työparin näyttely Eyes as Big as Plates (Lautasenkokoiset silmät) oli esillä maalis-huhtikuun aikana studio- ja näyttelytila Pioneer Worksissa. Näyttely kuului Recess-organisaation järjestämään residenssiohjelmaan, jonka puitteissa taiteilija voi käyttää tiloja foorumina kaikenlaisille avoimille ja yhteisöllisille kokeiluille. Näyttelyn aikana ja lopuksi järjestettiin performanssitapahtumat, joissa taiteilijat kertoivat projektin synnystä ja prosessista.  Mukana oli projektin aikana syntyneitä pukuja, valokuvia ja esineitä sekä tietysti kuvissa poseeraavia eläkeläismalleja.

Ikonen ja Hjorth ottavat paraikaa osaa myös kaupungin kulttuuritoimen ylläpitämään residenssiohjelmaan SPARC – Seniors Partnering with Artists Citywide, joka on nimensä mukaisesti vanhemmalle väestönosalle suunnattu kulttuurihanke. Sen yhteydessä he työskentelevät City Hall Senior Centerin asukkaiden kanssa. Tuloksena työpajoista on ollut mm. seniorimanhattanilaisten suunnittelemia pukuja, joiden taustalla on ollut heidän kertomiaan tarinoita, heidän koko persoonansa ja kulttuurinen taustansa. Residenssiprojektin osana tulee olemaan toukokuun lopulla Chinatownissa pidettävä julkinen esitys sekä asuista järjestetty näyttely Christopher Henry galleriassa kesäkuussa.

“Eyes as Big as Plates #Bob” ©Karoline Hjorth & Riitta Ikonen

“Eyes as Big as Plates #Bob” ©Karoline Hjorth & Riitta Ikonen

Seniorien tarinoiden pohjalta Riitta Ikonen ja Karoline Hjorth ovat toteuttaneet myös valokuvamuotokuvia, joissa malli on sijoitettu maisemaan asustettuna kuvausympäristöstä löytyneeseen luonnonmateriaaliin. Päämääränä on ylistää elettyä elämää ja korostaa ihmisen ja luonnon välistä yhteyttä. Lisäksi valokuvissa on viittauksia amerikkalaiseen kansanperinteeseen. Myös Norjassa ja Suomessa otetuilla, samaan sarjaan kuuluvilla kuvilla on vastaava visuaalinen tai ajatuksellinen linkki paikallisiin traditioihin, kuten sanalaskuihin tai sanontoihin.

Empaattinen, mutta samalla sekä tekijöiltä että osallistujilta rohkeutta ja paneutumista vaativa idea toimii eri puolilla maailmaa, siellä missä eri-ikäisiä ihmisiä on.

Blogiraportti kuvan “Eyes as Big as Plates #Bob” tekoprosessista: eyesasbigasplates.wordpress.com