Kuvassa Neetu Mahor, intialainen kunniaväkivallasta selvinnyt nainen. Kuvan on ottanut Meeri Koutaniemi. Se on esillä Pahan jälkeen -näyttelyssä..
Kuva: Meeri Koutaniemi: Neetu Mahor, 2015

Selviytymisen kuvia

Miten jatkaa ihmisarvoista elämää kasvot runnelleen kunniaväkivallan jälkeen? Kuinka tehdä sovinto omien vanhempien ja yhteisön kanssa, kun väkivaltaisiin perinteisiin ei halua sopeutua – ja vielä ryhtyä puhumaan muutoksen puolesta? Entä mitä vaatii elämä varattomana pakolaisena?

Meeri Koutaniemen ja Arman Alizadin Kiasman näyttely Pahan jälkeen kertoo tarinoita ihmiskohtaloista, joilta mielellään sulkisi silmänsä. Ehkä myös siksi, että kaiken kärsimyksen äärellä tuntee itsensä voimattomaksi.

Lohduttomia tarinat eivät kuitenkaan ole. Pohjimmiltaan näyttelyssä käsitellään selviytymistä. Intialainen Neetu Mahor menetti happoiskun seurauksena ulkonäkönsä ja terveytensä. Sen vuoksi hän kokee yhteisössään myös syrjintää. Neetu ei ole antanut periksi eikä suostunut uhrin rooliin. Hän saa voimaa ja myös jakaa sitä esimerkiksi Sheroes-kahvilassa, jonka kunniaväkivallan kohteiksi joutuneet naiset ovat perustaneet.

Paha viiltää, mutta senkin jälkeen on elämää.

Pahan jälkeen -näyttely Kiasmassa 7.10.2016 – 26.2.2017

 


Amanuenssi