Kaksi lastaa Jacob Dahlgrenin värikkäistä nauhoista koostuvan suuren teoksen keskellä
Jacob Dahlgren, The wonderful world of abstraction, 2009. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Seitsemän peninkulman saappain Riikaan

Kun taidemuseon kokoelmiin kuuluvat taideteokset eivät ole esillä museon omissa näyttelyissä, ne usein lepäävät museon varastoissa. Toisinaan teokset myös matkaavat esille näyttelyihin muihin museoihin ja näyttelypaikkoihin. Teosten lainaaminen Kansallisgallerian kokoelmista on runsasta etenkin kotimaassa, mutta toisinaan teokset matkustavat myös ulkomaille.

Lokakuun viimeisellä viikolla Latvian pääkaupungissa Riiassa avautuu laaja näyttely With Seven-league Boots. Stop – Finland.  Works from the Kiasma Collection, joka esittelee Kiasman kokoelmateoksia pop-taiteen hengessä. Kiasmasta Riga Bourse taidemuseoon on matkannut lähes 50 taideteosta – maalauksia, installaatioita, veistoksia ja videoteoksia – kaikkiaan 23 taiteilijalta.

Näyttely esittelee muutamia pop-taiteen klassikkoteoksia Kiasman Kouri-kokoelmasta: John Chamberlainin, Roy Lichtensteinin ja Robert Rauschenbergin teoksia. Niiden rinnalla nähdään edustava otos nuorempien taiteilijasukupolvien näkemyksiä pop-taiteen perinteen kulkeutumisesta näiden päivien kuvataiteeseen asti.

Näyttelysarjan ajatuksena on tutustua Itämeren alueen kuvataiteeseen.

Nykypäivän taiteilijat löytävät edelleen innoituksen työskentelyynsä usein populaarikulttuurin maailmasta, mainoksista, sarjakuvista ja elokuvista, mutta yhä useammin myös internetistä ja sosiaalisesta mediasta. Populaarikulttuuria analysoivaan tarkasteluun yhdistyy usein myös kriittinen ja kantaaottava asenne.

Mutta miksi Riikaan matkataan seitsemän peninkulman saappain? Näyttelyn nimi juontaa juurensa kutsunäyttelyiden sarjasta, jonka kautta Latvian Kansallisgalleria on esitellyt riikalaisyleisölle lähialueiden taidekokoelmia. Näyttelysarjan ensimmäinen näyttely, katsaus tanskalaisen Tønderin taidemuseon kokoelmiin, oli esillä Riiassa jo vuonna 2015.

Näyttelysarjan ajatuksena on tutustua Itämeren alueen kuvataiteeseen sekä kuvataidealan toimijoihin. Sarjan taustalla vaikuttaa myös työn alla oleva taidemuseohanke, jonka tavoitteena on saada Riikaan uusi nykytaiteen museo. Tulevalle museolle on jo valittu paikka kaupungin jugend-keskustan tuntumasta, ja uuden museorakennuksen arkkitehtuurisuunnitelmaa toteuttamaan on valittu lontoolainen Adjaye Associates, jota projektissa avustaa latvialainen AB3D-muotoilutoimisto. Uuden museon avajaisia on tarkoitus viettää reilun neljän vuoden päästä, 18.11.2021.

Näyttely With Seven-league Boots. Stop – Finland.  Works from the Kiasma Collection on esillä 25.11.2017-7.1.2018 Riga Boursen taidemuseossa, Riiassa. Näyttelyn taiteilijat ovat: Adel Abidin, Petri Ala-Maunus, Helen Chadwick, John Chamberlain, Jacob Dahlgren, Sebastian Errazuriz, Mikko Hintz, Riikka Hyvönen, Juha Hälikkä, Tuomas A. Laitinen, Jani Leinonen, Roy Lichtenstein, Liisa Lounila, Robert Lucander, Sami Lukkarinen, Kalle Mustonen, Robert Rauschenberg, Aurora Reinhard, Stiina Saaristo, Riiko Sakkinen, Iiu Susiraja, Päivi Takala ja Timo Vaittinen.

Kirjoittajan Twitter

Kokoelmaintendentti

Kuratoi somessa, museossa ja kotona.