Säpinää Kiasmassa

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna juhlitaan Kiasman syntymäpäiviä. Lauantain ja sunnuntain aikana Kiasmaan on vapaa pääsy koko päivän, ja ohjelmassa on opastuksia, työpajoja, elokuvia, konsertti ja tietenkin ARS 11 -näyttely. Lisäksi nyt on erinomainen tilaisuus hankkia taidekirjoja, kun Kiasman julkaisuja ja muita tuotteita myydään jopa 80 prosentin alennuksella.

Osallistun synttäriviikonloppuun perheen kanssa koska haluan nauttia säpinästä Kiasmassa. Kokeilen ainakin tavaroiden kantamista pään päällä taiteilija Milja Viidan vetämään Ruisleipäkantohattu-catwalk-työpajassa. Afrikkalaiset naiset kantavat päänsä päällä vettä ja ruokaa jopa kymmenien kilometrien matkoja. Työpajassa voi kokeilla itse kantamista ja sitä kautta tutustua naisten arkeen.

Työpajan kantamukset ovat taidokkaita ja hauskoja, ja harjoitellessa syntyy varmaan hullunkurisiakin tilanteita, vaikka aihe sinänsä on vakava. Afrikassa saattaa koko perheen ruokahuolto on näiden kantajien varassa. Ihmettelen, miten naiset onnistuvat lähes mahdottomalta tuntuvassa tehtävässä ja kulkevat ryhdikkäinä, ikään kuin heillä ei mitään taakkaa olisikaan. Sitä täytyy päästä kokeilemaan.

Ruisleipäkantohattu-catwalk. Kuva: Milja Viita


Museonjohtaja

Osallistuu nykytaiteen näköalapaikalta taidemaailman linjauksiin. Kulttuuri=pääoma.