/teatteri.nyt / Sarah Vanhee: Turning Turning Solo. Kuva: Catherine Lemblé
/teatteri.nyt / Sarah Vanhee: Turning Turning Solo. Kuva: Catherine Lemblé

Miten sanoa se, mitä todella ajattelee?

”Joka hetki mielemme läpi virtaa lukemattomia ajatuksia. Jotkut nousevat tietoisuuteen, useimmat eivät.” Näin toteaa belgialaistaitelija Sarah Vanhee, jonka Turning turging (a choreography of thoughts) -teos nähdään Kiasma-teatterissa perjantaina 21.10.

Turning turning -teoksen alkuperäinen versio sai ensi-iltansa vuonna 2011. Teos syntyi yhteistyössä kahden esiintyjän sekä usean eri tieteenalan edustajan kanssa. Mukana olivat filosofia, neuro-lingvistiikka, psykoanalyysi, matematiikka ja esityksen teoria. Vanhee kehitti teoksen nyt nähtävän sooloversion vuonna 2013. Näin hän kuvailee teoksensa lähtökohtia:

”Tämä esitys perustuu ajan myötä kehittämääni ’ajatteleminen-puhuminen’-praktiikkaan. En ajattele puhetta ainoastaan kommunikaationa, vaan liikkeenä erityisine rakenteineen ja ominaispiirteineen. Projektin aikana me kehitimme erilaisia työkaluja, joiden avulle pyrimme, emme ainoastaan tuomaan esiin, vaan myös muuttamaan ja ylittämään näitä puheen rakenteita ja piirteitä.

Eräs työkaluista oli ’ajatustensa edellä puhuminen’, ja se osoittautui paradoksaalisuudessaan erityisen tärkeäksi. Tärkeitä kysymyksenasetteluja teoksen syntyprosessille olivat mm. Kuinka liikkua kielessä ilman suunnitelmaa ja sensuuria? Miten sanoa se, mitä todella ajattelee, tässä ja nyt?”

Sarah Vanheen taiteellinen toiminta liittyy esitystaiteeseen, visuaalisen taiteeseen ja kirjallisuuteen. Hänen teoksensa ovat monimuotoisia ja usein paikkasidonnaisia. Viimeaikaisia teoksia ovat mm. Oblivion, I Screamed and I Screamed and I Screamed, Untitled, Lecture for Everyone (esitettiin URB 13 -festivaalissa), sekä nyt nähtävä Turning Turning.

Sarah Vanheen teos Turning Turning (a choreography of thoughts) nähdään Kiasma-teatterissa osana teatteri.nyt -tapahtuman ohjelmaa perjantaina 21.10.2016 klo 14.00 ja klo 19.00.

Lue lisää esityksestä ja osta lippuja

Tervetuloa ainutlaatuiselle matkalle ihmismieleen!

Mikael Aaltonen
Kiasma-teatteri  


Vieraileva kirjoittaja.