Robert Mapplethorpe, Sam Wagstaff, 1979. © 1979 Robert Mapplethorpe Foundation. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.
Robert Mapplethorpe, Sam Wagstaff, 1979. © 1979 Robert Mapplethorpe Foundation. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Sam Wagstaff – suurin Mapplethorpen mesenaateista

”I don’t think any collector knows his true motivation. An obsession – like any sort of love – is blinding.”
-Sam Wagstaff

Aiemmissa Robert Mapplethorpe -aiheisissa kirjoituksissamme (muun muassa Patti Smithin Horses-albumin kansikuvasta, Mapplethorpen ystävästä John McKendrystä, Mapplehtorpen asunnosta ja Mapplethorpen kameroista) on usein esiintynyt henkilö nimeltä Sam Wagstaff. Mutta kuka tämä tyyppi oikein on ja miten hän liittyy Robert Mapplethorpeen?

Sam(uel) Wagstaff syntyi äveriääseen perheeseen New Yorkissa vuonna 1921. Hän täytti kaikki aikansa rikkaan ja etuoikeutetun unelmavävyn odotukset: valmistui Yalesta, taisteli toisessa maailmansodassa, työskenteli pitkään mainosalalla ja keräsi sosiaalisissa riennoissa itselleen mainetta New Yorkin halutuimpana poikamiehenä.

Kulissien takana kuitenkin kupli ahdistus. Kaapissa eläminen ja mainosmaailman epäeettisyys kalvoivat Wagstaffia siinä määrin, että hän päätti lopettaa uransa mainosmiehenä. Wagstaff siirtyi sen sijaan opiskelemaan taidetta ja sitä kautta päätyi työskentelemään kuraattorina. Hänen tavaramerkikseen muodostui nuorten (ja usein kauniiden) miestaiteilijoiden tunnetuksi tekeminen sekä avantgarde-ilmaisun suosiminen. Tämä normien järkyttäminen harvemmin ilahdutti konservatiivisia taideinstituutioita, joten ennen pitkää Wagstaff löysi itsensä enemmänkin perintörahoilla elävänä taidekeräilijänä kuin ammattia harjoittavana kuraattorina.

Vuonna 1972 Sam Wagstaff tunnettiin keski-ikäisenä herrasmiehenä, joka oli yhtä rikas ja komea kuin tylsistynytkin. Hän etsi seuraa – nuorta taiteilijaa, jonka mesenaatiksi ryhtyä. Yhteisen tutun kautta Wagstaff kuuli Mapplethorpesta ja – ainakin näin kerrotaan – soitti siltä seisomalta hänelle kysyäkseen: ”Is this the shy pornographer?”

Tästä käynnistyi lämmin suhde, joka alkoi romanttisesta rakkaudesta, mutta muuttui nopeasti myös ammatilliseksi liitoksi. Wagstaff tuki Mapplethorpea rahallisesti ja teki tätä tunnetuksi muille keräilijöille. Mapplethorpe puolestaan toimi paitsi Wagstaffin rakastettuna myös auttoi tätä innostumaan valokuvista.

Vaikka Wagstaff ja Mapplethorpe lakkasivat olemasta pariskunta 70-luvun puolessavälissä, heidän läheinen ystävyytensä jatkui entiseen malliin. Wagstaff asettui Mapplethorpen elämässä hyvin samanlaiseen asemaan kuin Patti Smith: ex-rakastajaksi, josta oli tullut paljon pelkkää romanttista suhdetta tärkeämpi kiintopiste.

Ja aivan kuten Smith, myös Wagstaff nähdään usein nimenomaan vaikutusvaltaisena ihmisenä, joka teki Robert Mapplethorpesta kuuluisan. Todellisuudessa glooria kuitenkin virtasi kumpaankin suuntaan: Auttamalla Mapplethorpea Wagstaffista itsestään tuli valokuvataiteen auktoriteetti, joka Mapplethorpen innoittamana ja avustamana keräsi erään suurimmista varhaisista valokuvataiteen kokoelmista Yhdysvalloissa.

Mapplethorpe ja Wagstaff pysyivät läheisinä ystävinä hamaan loppuun saakka. Wagstaff kuoli aidsin aiheuttamiin komplikaatioihin vuonna 1987, kaksi vuotta ennen Mapplethorpea.

Robert Mapplethorpen näyttely esillä Kiasmassa 13.9.2015 saakka.

Kirjoittajan Twitter

Verkkomediatuottaja

Kulttuurisavannien seepra.