Kuvassa useita suklaakonvehteja.
”Jokaista asiaa voi rakastaa jossakin hetkessä joku: vihollisia, paholaisia, jumalia ja suklaakarkkeja”, Gudmundsson kirjoittaa. Kuva: Mel / Flickr CC BY-NC-SA 2.0

Rakastu konvehtiin

Islantilaislähtöinen taiteilija Sigurdur ”Siggi” Gudmundsson (s. 1942) asteli amsterdamilaisen herkkukaupan näyteikkunan ääreen juuri oikealla hetkellä. Pitkän taiteellisen kriisin kutoma apea verho aukeni äkkiä konvehtien edessä.

Ensi kertaa Gudmundsson katseli konvehteja kuin taideteoksia, pieniä veistoksia. Hän koki, ettei hänen taiteensa voisi koskaan saavuttaa yhtä hienostunutta muotokieltä.

Seuraavina kuukausina Gudmundsson keräsi noita hauraita veistoksia eri maista ja kaupungeista. Konvehtien muotojen, pintojen ja värien lukematon kirjo inspiroi yhä uusiin kokeiluihin työhuoneella. Kahteen vuoteen hän ei tehnyt taiteessaan muuta kuin erilaisia herkkupaloja.

Sormenpäissä sulavat konvehdit kasvoivat suuremmiksi, kooltaan melkein kuin istuimiksi, ja materiaaleiksi valikoituivat muun muassa graniitti, teräs ja pronssi. Kuitenkin valmiissa teoksissa on liikkeen tuntu. Lakkakuorrute valuu yli aprikoosimakeisen, ja kirsikkaherkun teräshuippu on kuin vapaalla kädellä sipaistu.

Kuvassa taiteilija Sigurdur Gudmussonin makeistaideteoksia.

Kymmenistä Gudmundssonin muotoilemista makeisista Kiasman kokoelmiin kuuluu kuusi:
Kirsikka (vas.), Aprikoosi, Shampanja, Makeinen, Hasselpähkinät ja Rommi (2001). Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Saavuttiko taiteilija hienostuneen muotokielen? Ainakin hän rakastui teoksiinsa, niin kuin konvehteihin näyteikkunassa. Prosessi makeisten kanssa muutti hänen taiteellisen filosofiansa. Hän sai konvehtien kautta otteen siitä, mitä oli jo jonkin aikaa etsinyt: miten jättää huomiotta sisäinen vaatimus teoksen ideasta.

Karkilla on aiheena alhainen status, mutta Gudmundsson on ylpeä, että hän voi esitellä makeiset taiteenaan. Havahtuminen kauniin äärellä loi teosten merkityksen.

Jonna Rantamäki
Kiasman opas

Teksti perustuu Gudmundssonin kanssa käytyyn sähköpostikirjeenvaihtoon.

Gudmundssonin makeiset esillä Kiasman kokoelmanäyttelyssä 22.4.2016–29.1.2017.


Vieraileva kirjoittaja.