Florentina Holzinger & Vincent Riebeek, Schönheitsabend. Kuva: Karolina Wiernik

Rajoja rikkova – vai onko sittenkään?

Kiasman ARS17-ohjelmistoon kuuluva kansainvälinen esitysvierailu Schönheitsabend on Youtube-ajan versio 1900-luvun alun orientalistisesta baletista. Kenen kanssa sitä rohkenee tulla katsomaan?

Schönheitsabend on yksi eroottisimmista nykytanssiesityksistä, jonka olen nähnyt. Se näyttää lavalla sen verran, etten välttämättä haluaisi katsoa esitystä äitini kanssa enkä ensi treffeillä. Lapsi kannattaa jättää suosiolla kotiin. Italiassa Schönheitsabend aiheutti moraalis-poliittisen skandaalin, jota jyllättiin mediassa.

Silti, esityksen tekijöiden Florentina Holzingerin ja Vincent Riebeekin perimmäinen tarkoitus tuskin on olla provokatiivinen. Monen muun Millenium-sukupolven taiteilijan tapaan he ovat koonneet kolminäytöksisen ‘balettinsa’ sekopäisen runsaasta taustamateriaalimäärästä – ja useasta lähteestä – niitä vapaasti yhdistellen.

Jos olet tarpeeksi rohkea, niin kutsu äitisi.

Schönheitsabendin vaikutteista löytyy ainakin Tuhannen ja yhden yön tarinan alkulaukaus (prinsessan, hänen (seksi)orjansa ja sulttaanin kolmiodraama), Vaslav Nijinskyn tanssiuran surullinen loppukohtaus ja 1900-luvun alun tanssiparien halu uudistaa balettiperinnettä eksoottisen ja orientalismin kautta. Tanssiesitykset ravistivat aikoinaan moraalikäsityksiä ja loivat uutta vapaampaa ihmiskuvaa.

Rajoja koeteltiin edellisen vuosisadan vaihteessa, mutta se koitellaanko niitä Schönheitsabendissa tänä päivänä, jää jokaisen katsojan koettavaksi. Ja jos koetellaan, niin mitä rajoja: (balettiesitysten) seksuaalisuuden, valtasuhteiden, sukupuoliroolien, kauneuden, hulluuden, tanssitekniikan vai esityksen rajoja ylipäätään, sitä mitä voidaan näyttää lavalla? Tulevatko omat rajat eteen juuri siinä, kenen kanssa esitystä haluaisi katsoa? Jos olet tarpeeksi rohkea, niin kutsu siis äitisi mukaan. Tai tule ensitreffeillä. Se voi osoittautua lopulta juuri oikeaksi ratkaisuksi.

Schönheitsabend Kiasma-teatterissa 6.4. ja 7.4. Osta liput!

#ars17 #erotiikka #nijinsky #orientalismi #nykytanssi

Kirjoittajan Twitter

Vastaava tuottaja, Kiasma-teatteri

Tuo esitystaiteen uudet tuulet Kiasmaan eikä pelkää myrskyjäkään.