Hito Steyerlin kasvot lähikuvassa värikkäällä taustalla.
Hito Steyerl: Miten pysyä näkymättömissä: Helvetin didaktisen opettavainen .MOV-tiedosto, 2013. Courtesy of the artist and Andrew Kreps Gallery, New York.

Queer-kierros ARS17-näyttelyssä

Asiansa tunteva ja hulvaton taidehistorioitsija Oscar Ortiz-Nieminen vetää Kiasmassa Pride-viikolla teemakierroksen ARS17-näyttelyssä. Ilmoittaudu mukaan!

Miten digitaaliseen murrokseen keskittyvää näyttelyä tarkastellaan queerista näkökulmasta, Oscar Ortiz-Nieminen?

“Queer-sanan suora käännös tarkoittaa suomeksi outoa tai kummallista. Nykytaide taitaa usein olla juuri sellaista: totutusta poikkeavaa, sääntöjä kyseenalaistavaa tai jopa kuohuttavaa.”

”Taiteen lähestyminen queeristä näkövinkkelistä tarjoaa välineitä sen haltuun ottamiseen tavalla, joka tekee oikeutta myös erilaisille tavoille hahmottaa digitaalista maailmaa ja toimia siinä. Internet tarjoaa monia sopukoita queerin identiteetin tutkimiseen ja esiintuomiseen, mutta myös sen kätkemiseen tai jopa kieltämiseen.”

Queer-kierroksen vetäjä Oscar Ortiz-Nieminen.

Esimerkiksi Kiasman viidennestä kerroksesta löytyvä Hito Steyerlin teos Miten pysyä näkymättömissä: Helvetin didaktisen opettavainen .MOV-tiedosto (2013) tarjoaa kiinnostavan lähtökohdan queerille tarkastelulle. Videon viisi oppituntia neuvovat, miten pysyä piilossa katseilta ja kameroilta. Teos käsittelee valvonnalta kätkeytymisen mahdollisuuksia ja toisaalta naisten kulttuurista näkymättömyyttä.

Tule mukaan tarkastelemaan, miten ARS17-näyttelyn teoksissa on hyödynnetty eri seksuaalisuuden ja sukupuolen esityksiä, ja millaisiin tulkintoihin ja mielikuvitusleikkeihin ne meitä katsojia ohjaavat.

Maksuton Taide, digitaalisuus ja queer -näkökulmaopastus ARS17-näyttelyyn ke 28.6. klo 17–18. Ilmoittaudu mukaan tästä


Tuottaja

Vie sinut mukaan sinne missä tapahtuu.