Ismo Kajander tarkastelee teostaan ”Leiriltä kotiin, elämä edessä”, 2014. Kuva: Eija Aarnio
Ismo Kajander tarkastelee teostaan ”Leiriltä kotiin, elämä edessä”, 2014. Kuva: Eija Aarnio

Punarinnan viserrys

Laajan retrospektion tekeminen on innostanut taitelija Ismo Kajanderia luomaan myös uusia teoksia. Eräs tällainen on viime vuonna valmistunut ”Leiriltä kotiin, elämä edessä”. Teos koostuu pariisilaiselta kirpputorilta löydetystä marionettipuunukesta, jonka yläpuolella istuu punarinta.

Minun tehtäväkseni näyttelyn kuraattorina tuli etsiä teokseen ääni. Suomen Luonnon nettisivuilta löytyi runsaasti tietoa linnusta. Punarinta on kuulemma metsiemme parhaita laulajia. Laulu on hyvin korkeaa ja haurasta, väreilevää visertelyä, joka jatkuu illan pimeyteen saakka. Se ei myöskään toistu samalaisena, vaan liverrys täydentyy aina uusilla sävelaiheilla.

Sivustolta löysin myös ääninäytteen. Linnunlaulun äänittäjä oli Hannes Tiira (sic), joka on 12 tietokirjan kirjoittaja, toimittaja ja ahkera blogi-kirjoittaja. Lintuharrastus oli kuulema vienyt sokean pastorin mukanaan ”ensi nykäisyllä”.

Lupa heltisi ja nyt olivat kaikki tarvittavat elementit koossa. Kuten taiteilijalla itsellään on tapana sanoa: ”Kun teoksen idea osoittautuu tarpeeksi kantavaksi, taiteen tekemisen prosessi lähtee kuin itsestään eteenpäin. Joskus sattuu, että kaksi tai kolme esinettä lähes levitoivat, telakoituvat yhteen. Taiteilijan osaksi tulee vain lisätä tippa liimaa tai siimaa ja ihmetellä mitä tapahtuu.”

Ismo Kajander: Anartisti, 9.8.2015 saakka


Amanuenssi