Jenni Laiti Suohpanterror-kollektiivista. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Jenni Laiti Suohpanterror-kollektiivista. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Puheenvuoro pohjoiselle

Perjantaina 9.10. Kiasmassa avattavan kansainvälisen ryhmänäyttelyn Eri mieltä: Nykytaiteen toisinajattelijoita ripustus on loppusuoralla. Näyttelyn 17 taiteilijan ja kahden taiteilijaryhmän joukkoon kuuluu Suohpanterror-ryhmä.

Vuodesta 2012 toiminut saamelaistaiteilijoiden ja –aktivistien ryhmä haluaa teoksillaan kiinnittää huomiota saamelaisten toteutumattomiin alkuperäiskansaoikeuksiin, kolonialismiin ja rasismiin sekä Saamenmaan luonnonvaroja hyödyntämään pyrkivään monikansalliseen kaivosteollisuuteen.

Suohpanterrorien kritiikin kohteena on myös se epäkohta, että Suomi ei ole ratifioinut alkuperäiskansoja koskevaa kansainvälistä ILO 169-sopimusta.

Kuva, jonka Kiasma (@kiasmagram) julkaisi

Monen julistekuvan innoittajana on muualta tuttu kuva-aihe, aina Gallen-Kallelan ja Munchin maalauksista mainoksiin ja propagandataiteen klassikoihin. Suohpanterror-kollektiivin taiteen muotoinen politiikka on väkivallatonta vastarintaa oikeudenmukaisuuden puolesta.

Suohpanterrorien taiteilijapuheenvuoro järjestetään Kiasman Seminaari-tilassa perjantaina 9.10. klo 16 alkaen. Jenni Laiti puhuu aiheesta Vallaton väki, vastarinta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

https://www.facebook.com/suohpanterror