Taiteilja Rachel Maclean
Rachel Maclean, 2015, Let It Go - Part 6.

”Pousen, Pousen!”

Muutamat haastavat vierasperäiset kirjaimet eivät intoa latista. Disneyn megamagneetti jyrää ja siltä ei tunnu säästyvän kukaan. Vaikka elokuvaa ei olisi edes nähnyt, sen hahmot ovat tuttuja: ”Ainakin siinä on Venk ja Uulaks”. Niin missä? No tietysti Frozenissa.

Frozen sai ensi-iltansa vuonna 2013. Elokuvasta tuli lippukassamenestys sekä toistaiseksi kaikkien aikojen eniten tuottanut animaatioelokuva eikä hurmio tunnu laantuvan. Kehitteillä on mm. Broadway-musikaali ja kokopitkä jatko-osa, puhumattakaan tuhansista tuotteista, joita elokuvan hahmoilla edelleen myydään.

Elokuva toimii 2010-luvun lapsia yhdistävänä sukupolvikokemuksena, jonka tulevat muistamaan tytöt, mutta myös pojat. Se on jopa vaikuttanut ikäluokan lempiväriin: pitkään hallinneen pinkin rinnalle on noussut jäänsininen.

Täytyykö Elsa-nukke ostaa?

Vaikka elokuva on saanut osakseen myös kritiikkiä, vaikuttaa siltä, että perinteisiin prinsessakertomuksiin verrattuna Frozenissa moni asia on tehty toisin. Iänikuisen prinssi-prinsessa-asetelman sijaan keskiössä on sisarpari ja heidän keskinäinen rakkautensa, joka ratkaisee kuningaskunnan kohtalon. Passiivisten, odottavien naishahmojen sijaan tyttökaksikko esitetään aktiivisina toimijoina, jotka voimaannuttavassa tarinassa voittavat pelkonsa.

Vanhempi saattaa huolestua, kun lapsi kinuaa jo toista viikkoa Frozen-legginsejä.

Aiempia Disney-klassikoita modernimmasta otteesta huolimatta tiedostava vanhempi saattaa huolestua, kun lapsi kinuaa jo toista viikkoa Frozen-legginsejä ja kertaa taukoamatta Svenin ja Olafin tekosia. Täytyykö Elsa-nukke ostaa, koska naapurin Kerttukin on saanut sellaisen? Elokuva yhdistää, mutta väistämättä myös tasapäistää ja yhdenmukaistaa.

Kriittinen kulma Frozen-övereihin

Uutta tulokulmaa Frozen-övereihin tarjoaa Rachel Macleanin videosarja Let it Go. Se hyödyntää elokuvan tunnuskappaletta, mutta ottaa hyvinkin kriittisen kulman markkinavoimiin, joille lasten tarpeet ja unelmat näyttäytyvät usein pelkkänä markkinarakona.

Rachel Macleanin videosarjaan Let It Go voi tutustua Ars17+ Online Art:ssa. Se on ARS17-näyttelyn yhteyteen tehty verkkotaiteen kokoelma ja löytyy osoitteesta arsplus.fi