Robert Mapplethorpe, Ed ja Melody, 1988. © 1988 Robert Mapplethorpe Foundation. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.
Robert Mapplethorpe, Ed ja Melody, 1988. © 1988 Robert Mapplethorpe Foundation. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Pikkuveljen kuva

Robert Mapplethorpen näyttelyssä Kiasmassa lukuisten kasvokuvien joukosta erottuu kaksoismuotokuva nuoresta miehestä ja naisesta. Kalmankalpea, hymytön pariskunta on kuvaajan pikkuveli Edward ja tämän tyttöystävä Melody. Kuvan ottamisen aikaan vuonna 1988 Robert oli huonossa kunnossa aids-komplikaatioista johtuen. Edward muutti Los Angelesista New Yorkiin auttamaan Robertia ja jatkoi myös muutamia vuosia aiemmin alkanutta tointaan veljensä kuvausassistenttina.

Edward oli kuusilapsisen Mapplethorpen perheen nuorimmainen. Hän ei juuri tuntenut isoveljeään, joka oli muuttanut pois kotoa hänen ollessa kolmevuotias. He tutustuivat vasta kun Edward aloitti työnsä veljensä kuvausassistenttina vuonna 1982. Hänellä oli jo tuolloin omia intohimoja valokuvaajan uran suhteen, mutta näihin suunnitelmiin Robert ei ollut tyytyväinen: Manhattanilla oli tilaa vain yhdelle Mapplethorpe-nimiselle tähtikuvaajalle. Isoveljensä painostuksesta Edward päätyi käyttämään itsenäisen kuvaajan roolissa äitinsä tyttönimeä Maxey.

Veljesten kanssa aikaansa Bond Streetin loft-huoneistossa vietti myös Melody Danielson, yksi Mapplethorpen viimeisten elinvuosien naispuolisista suosikkimalleista. Hän toimi päivisin newyorkilaisen stylistin ja muotisuunnittelijan Patricia Fieldsin assistenttina ja hankki öisin lisäansioita tarjoamalla dominatrixin palveluita liikemiehille. Näistä iltakeikoista kertovilla tarinoilla Melody viihdytti sairasta Robertia. Kuva Melodyn verkkosukkien verhoamista sääristä on myös mukana Kiasman näyttelyssä.

Robert oli esitellyt nuoret toisilleen, vakuuttaen veljelleen, että jos itse olisi hetero, hän seurustelisi kuvankauniin Melodyn kanssa. Valokuvassa Melody esiintyy alastomana, hieman Annie Lennoxin oloisena androgyyninä hahmona, kontrastina smokkiin pukeutuneelle, vampyyrimaiselle Edwardille. Oman muotimerkin perustamisesta haaveillut Melody menehtyi syöpään viisi vuotta kuvan ottamisen jälkeen. Edward jatkaa New Yorkissa uraansa valokuvaajana ja kuvataiteilijana, nyt Mapplethorpe-nimeä käyttäen.