Perustehtävämme on vaarassa!

Pekka Syrjälän teos ”Ei” Järjestetty juttu -kokoelmanäyttelyssä. Kuva: Pirje Mykkänen

Valtiovarainministeriön ehdotus ensi vuoden budjetiksi on nykytaiteen teilaus.

Budjetissa esitetään, että valtion taidemuseon kokoelmien kartuttamiseen tarkoitetusta hankintamäärärahasta leikattaisiin 500 000 euroa. Jäljelle jäisi noin 200 000 euroa jaettavaksi Kiasman, Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseon kesken.  Kiasman osuus taidehankintamäärärahasta on tähän mennessä ollut vuosittain noin 450 000 euroa.

Kiasman tehtävä valtakunnallisena nykytaiteeseen keskittyvänä museona on aikamme taiteen kerääminen, hoitaminen, esittäminen ja tutkiminen. Kokoelmatyötä tehdään tämän päivän ja tulevaisuuden yleisöjä varten. Nykytaiteen tallentajana Kiasma on Suomen merkittävin.

Merkittävä osa Kiasman näyttelyistä pohjautuu Kiasman omille kokoelmille. Jokainen kokoelmanäyttely sisältää myös ajankohtaisen ja tuoreen näkökulman. Tämä on ollut mahdollista kun kokoelmaa on voitu kartuttaa myös näyttelyteemoja silmällä pitäen.

Nyt suunnitellut leikkaukset vaikuttavat rankasti useaan Nykytaiteen museon keskeiseen toimintaan:

 1. KIASMAN PERUSTEHTÄVÄÄN: kokoelmien kartuttaminen on museon laissa määritelty perustehtävä, jota emme voi toteuttaa jos määrärahoja supistetaan olemattomiin.
 2. AJANKOHTAISUUTEEN: Kiasman kokoelman pitäisi heijastaa sitä, mitä taiteen kentällä tapahtuu. Jos uusia hankintoja ei voida tehdä, Kiasma ei pysty pysymään ajan hermolla. Hankintamäärärahojen tuntuva supistaminen on ristiriidassa Kiasman toiminta-ajatuksen kanssa. Kokoelmien ja nimenomaan uushankintojen avulla pitäisi olla mahdollista tarkastella sitä, mitä Kiasma ja nykytaide ovat, mikä on kiinnostavinta oman aikamme taidetta niin Suomessa kuin kansainvälisesti.
 3. KOKOELMIEN KEHITTÄMISSUUNNITELMIIN: Kokoelmien suunnitellut kansainväliset komissiotyöt vaarantuvat, koska ne oli tarkoitus toteuttaa hankintamäärärahoilla. Lisäksi uushankintoja on ollut tarkoitus esittää 2013 lähtien jatkuvasti omassa tilassaan, jotta kokoelmat ja niiden uudistuminen näkyisivät yleisölle entistä paremmin. Tämäkin projekti vaarantuu, jos hankintamäärätahoja supistetaan.
 4. KOKONAISEEN ELINKEINOON: Kiasma on isoin yksittäinen nykytaiteen hankkija Suomessa. Määrärahojen tuntuvat leikkaukset vaikuttavat taiteilijoiden ja gallerioiden selviytymismahdollisuuksiin.

Kiasman rooli lasten ja nuorten ja nuorten aikuisten suosimana museona edellyttää, että meillä on mahdollisuus kerätä kokoelmia ja tuottaa niistä näyttelyitä sekä luoda vuorovaikutteista yleisötyötä.

Tämä tehtävämme on nyt suuremmassa vaarassa kuin koskaan.


Museonjohtaja

Osallistuu nykytaiteen näköalapaikalta taidemaailman linjauksiin. Kulttuuri=pääoma.

Kommentit

 1. Gösta Vainio

  No sitten on aika mennä oikeisiin töihin. 200 000 € on kyllä liikaa.

  1. Anne Lindqvist

   Kiasma on yksi kiinnostavimmista kohteista Helsingissä, käyn siellä lähes joka kerta kun tulen Kotkasta Helsinkiin. On sääli jos ns. ”on aika mennä oikeisiin töihin” mielipiteet aliarvioivat taidemuseoiden merkitystä. Olisi varmaan aika mennä tutustumaan taitelijan työhön. Piste.

  2. J

   Gösta hyvä, jos aikamme taidetta ei kerättäisi, olisivat jääneet Edelfeltit ja Halosetkin aikanaan hankkimatta. Nykytaitesta löytyvät huomispäivän klassikot.

  3. Linis

   Jokaisessa ylläolevassa kommentissa on pointtinsa. Voisiko joku vähän valottaa kuinka Kiasma ostaa taiteensa? Tarjoavatko taiteilijat töitä ja sitten tingitään minkä arvoinen taideteos on, vai tilaako Kiasma työt eri taitelijoilta vai onko joku ostaja tai ryhmä mikä päättää mitä ostetaan ja keneltä ja millä hinnalla. Valistakaa tietämätöntä.

  4. 200 000 euroako liikaa? Suhteessa mihin? Mikäli oikein muistan, esimerkiksi Guggenheim-museoselvitykseen Helsingin kaupunki käytti rahaa yli 1 000 000 euroa. Eli siis viisi kertaa enemmän. Ja vertailun vuoksi: valtion vuotuinen budjetti on suuruudeltaan noin 50 000 000 000 euroa. Siitä voi laskea millainen siivu tuo 200 000 euroa on.

   Sen toki myönnän, että yksityiselle ihmiselle 200 000 euroa on iso raha, mutta onneksi juuri verotuksen ansiosta kenenkään meistä ei tuollaisia summia tarvitse yksin kustantaa. Minun mielestäni tässä artikkelissa kuvatut leikkaukset ovat nykytaiteen kannalta katastrofaalisia, ja ne tulisi ehdottomasti perua.

  5. Kiasman taidehankintoja käsittelee hankintalautakunta, jossa on Kiasman asiantuntijoita ja kaksi ulkopuolista taiteilijajäsentä. Päätökset hankinnoista tekee museonjohtaja kokoelmaintendentin esityksestä. Hankintalautakunta seuraa aktiivisesti näyttelyitä ja taidekentän tapahtumia. Ostoja tehdään sekä gallerioista että suoraan taiteilijoilta. Myyjä määrittelee hinnan. Mahdollisuuksien rajoissa Kiasma myös tuottaa tai osatuottaa teoksia näyttelyihinsä, josta ne voivat päätyä museon kokoelmiin. Ostojen lisäksi kokoelmaa kartuttavat lahjoitukset.

 2. Susanna

  Ihan Suomen ja jopa maailmanlaajuista taloudentilaa ajatellen, onko väärin, että määrärahoja supistetaan? Leikataan niitä verovaroja muiltakin aloilta. Sitä kutsutaan priorisoinniksi. Kaipa sillä Halosella tai Edefeltin omistamisella voidaan aina kuitata pari muuta asiaa, kuten vaikkapa perusopetus tai terveydenhuolto.

  1. Spede haudan takaa

   Ok, meinaatko tuolla 500 000 eurolla pelastaa perusopetuksen ja terveydenhuollon? Sillä vois saada ehkä palkattua vaikka 5 opettajaa, 5 hoitsua ja yhen lääkärin. Joo.. 500 000 euroa vuodessa on todellakin PIKKUSUMMA. Veronmaksajaa kohti tuo tekis alle 30 senttiä vuodessa. Esim. Yle-veroa maksat 140 euroa jos käyt töissä.

 3. Matti K

  200 000 on rutkasti vähemmän kuin keskiverto suomalainen tienaa vuodessa, pikkurahaa siis. Vaikka tuon tuplaisi niin eihän niillä rahoilla silti mitään suuria hankintoja tehdä. Suomesta halutaan kitkeä taide pois.

  1. Milli

   ”Rutkasti vähemmän kuin keskiverto suomalainen tienaa vuodessa???”

 4. Taiteen tukija

  Kiasma voisi käynnistää ohjelman, missä taidehankintojen sijaan tehtäisiin välinehankintoja, kankaita, maaleja yms. Näitä välineitä tarjottaisiin taiteilijoille vastikkeeksi tulevista töistä, työn valmistuttua sen saisi mukaan Kiasman kokoelmiin.

 5. taiteen tukija

  Taiteen tukija siis olettaa, että ammattitaiteilijat, joiden pitäiis maksaa vuokra, ostaa leipää itselle ja koulussa käyville lapsilleen, tekisivät ilmaiseksi töitä kun heille vain ostettaisiin kankaita ja maaleja, ja antaisivat valmiit työt sitten ilmaiseksi Kiasmalle.

  Samalla logiilallahan asunto-ongelma on ratkaisu! Ostetaan kaikille suomen ja viron rakennusmiehille valtion rahoista tiilejä, laastia ja sementtiä, ja talojen valmistettua valtio saisi ne käyttöön ilmaiseksi jaettavaksi kaikille asunnottomille ja muille asunnon tarvitsijoille.

 6. simmi

  Se raha jonka taiteilija saa taideteoksestaan on palkka työstä. Olisiko siis sama asia jos siivooja saisi työstään palkaksi uusia siivousvälineitä? Kauanko tämä siivooja mahtaisi jatkaa siivoojan ammattiaan?

 7. Jonatan H

  Vaatimaton ehdotus: koska ehdotettu hankintamääräraha ei riitä tasokkaisiin nykytaidehankintoihin, niin Kiasma voisi käyttää määrärahojaan hankkimalla esimerkiksi kestovaippoja joita lahjoitettaisiin sotaveteraaneille. Näin osoitettaisiin yhteiskunnallista vastuullisuutta näinä vaikeina aikoina ja samalla lahjoitus toimisi käsitetaideteoksena.

Kommentti-osio on suljettu.