Perjantai-illan huumaa

Joka kuukauden ensimmäisenä perjantai-iltana Kiasmaan on ilmainen sisäänpääsy. Viimeksi ilmaisiltaa Kiasmassa vietti teemallisen Musaperjantain merkeissä yli 1000 nuorta kävijää. Näyttelyiden lisäksi he kävivät konserteissa, osallistuivat opastetuille kierroksille, viettivät vapaa-aikaa taiteen ja toistensa seurassa. Olemme ylpeitä siitä, että voimme tarjota tämän kaiken ilmaiseksi kerran kuukaudessa. Ja siitä, että muutkin kuin ilmaiset perjantai-illat ovat löytäneet yleisöjä.

Nuorten syrjäytymisestä puhutaan monella rintamalla, presidenttiä myöten. Kiasma tekee omalla tavallaan työtä nuorten yleisöjen kanssa tarjoamalla monenlaisia tilaisuuksia tutustua taiteeseen, taiteilijoihin sekä toisiin nuoriin.  Kiasman vuosittaisista kävijöistä  –  viime vuonna Suomen suosituin museo 180 000 kävijällä – suurin osa on nuoria ja nuoria aikuisia: 65% on alle 35-vuotiaita.

Kiasmassa ajattelemme, että taiteen sisällöt ja yleisölähtöinen ajattelutapa eivät ole toinen toisiaan poissulkevia. Taiteen tulee olla saavutettavaa mahdollisimman monelle – sen tulisi kuulua demokraattisen hyvinvointivaltion tarjoamiin peruspalveluihin. Taide on tapa kommunikoida: sen merkitykset syntyvät taiteen ja katsojan välisissä kohtaamisissa. Taiteen kanssa voi myös miettiä kysymyksiä arvoista, identiteeteistä ja ajankohtaisista aiheista, joita taide omalla tavallaan käsittelee.

Omatoimisten näyttelykäyntien rinnalla monet Kiasman järjestämät tapahtumat tuovat ihmisiä yhteen: luovat yhteisiä, yhdessä jaettavia ja muistettavia kokemuksia. Työpajat ja muu yleisötyön järjestämä osallistava ohjelmisto mahdollistavat toisenlaisen museokokemuksen, jossa kävijästä tulee aktiivinen toimija ja toisinaan itse tekijä.

Näitä yksityisiä tai yhteisiä kohtaamisia ei voi mitata numeroin, ne täytyy tunnistaa ja tunnustaa olemassa oleviksi taiteen merkityksiksi.


Museonjohtaja

Osallistuu nykytaiteen näköalapaikalta taidemaailman linjauksiin. Kulttuuri=pääoma.