Ernesto Neto, Variation on Color Seed Space Time Love, 2009. Copyright the artist, courtesy Galerie Bob van Orsouw. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen.
Ernesto Neto, Variation on Color Seed Space Time Love, 2009. Copyright the artist, courtesy Galerie Bob van Orsouw. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen.

Pavusta asiaa

Muunnelma väristä siemenestä tilasta ajasta rakkaudesta – siinä kaikessa lyhykäisyydessään nimi yhdelle Ernesto Neton teokselle, joka on mukana Kiasman näyttelyssä. Kahdeksasta yksittäisestä teoksesta koostuva kokonaisuus on rakennettu muoviverkoista ja pavuista. Kuivattujen papujen paino antaa pullean muodon ja alaspäin kurottuvan liikkeen värillisille verkoille. Painovoima ja sen ilmentymät ovat kiinnostaneet Netoa aina ja saaneet ilmentymänsä monissa katosta riippuvissa tai tilaan pingotetuissa muodoissa.

Ei mikään ihme, että hän on käyttänyt teoksessaan nimenomaan papuja: ne ovat olennainen osa brasilialaista ruokakulttuuria. Papu on esimerkiksi keskeinen kasvisaines Brasilian – ja Neton kotikaupungin Rion alueen – kansallisruuaksi mainitussa, tuhdissa ”orjapadassa” (feijoada). Kuivattuna pitkään säilyvä palkokasvi onkin käyttökelpoinen ravinnonlähde tropiikissa. Taiteilijalle papujen eriväriset ja erimuotoiset lajikkeet tarjoavat luonnon muovaaman materiaalivaraston. Neton teoksesta voi saada myös strömsöläisen vinkin kuivattujen ainesten näyttävään kotisäilytykseen.

Muita kuivattuja luonnonantimia Neton näyttelyssä voi nuuskia viidennen kerroksen suuren tilateoksen eri osissa. Virkattujen puuvillalonkeroiden lomaan on pussitettu neilikkaa, basilikaa ja laventelia. Niillä, kuten lukuisilla muilla mausteilla ja yrteillä, on eri kulttuureissa havaittu monia lääkinnällisiä ominaisuuksia. Laventelilla on hoidettu haavaumia ja palovammoja, basilika puolestaan tepsii ruuansulatusvaivoihin, neilikalla on raikastettu hengitystä ja parannettu potenssia. Parantaminen ja hoivaaminen, kehon ja mielen hyvänä pitäminen onkin Ernesto Neton optimistisen taiteen yksi keskeinen sanoma.