Ann Veronica Janssensin ääniteos Jupiter Kiasmassa.
Ann Veronica Janssensin ääniteos Jupiter Kiasmassa. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Pauhaava planeetta, katoava aurinko

Minkälainen ääni on Jupiterilla? Taiteilija Ann Veronica Janssens halusi ottaa siitä selvää ja teki avaruusluotaimen tallentamasta huminasta taidetta. Jupiter-teos on nyt kuultavissa Kiasman näyttelyssä. Vaikka teos ei näytä juuri miltään, avaa se kokemuksen aina maailmankaikkeuden olemukseen saakka, kirjoittaa kuraattorimme Jari-Pekka Vanhala.

Planeetta kuulostaa siltä kuin rouskaisisi suurta sokeripalaa leuoissaan.

Taiteilija Ann Veronica Janssensin näyttelyssä Kiasmassa on mukana yksi lähes huomaamaton, mutta planetaarisen ulottuvuuden omaava ääniteos. Se toimii, kun asettaa kuulokkeet korvilleen ja kuuntelee. Ääniteoksen materiaali on koottu avaruusluotaimen tallentamista äänistä Jupiter-planeetalta.

Jupiter (2003) on tyypillinen Janssensin teos, jossa ei ensinäkemältä tai -kuulemalta ole juuri mitään, mutta joka avautuu kokemuksen myötä itseään suurempiin todellisuuksiin, fysiikan laeista maailmankaikkeuden olemukseen.

Planeetan tuottamaa ääntä on vaikea kuvailla, lähinnä se kuulostaa siltä kuin rouskaisisi suurta sokeripalaa leuoissaan. Hyvä niin, sillä ehkä maan asukkaiden pitäisikin huolestua, jos Jupiterista olisi ääninauhoille tarttunut puhetta tai musiikkia? NASA:n sivuilla voi kuunnella lisää avaruuden aavemaisia ääniä.

Videotaltiointeja auringonpimennyksestä Ann Veronica Janssensin näyttelystä Kiasmassa.

Videotaltiointeja auringonpimennyksistä Ann Veronica Janssensin näyttelyssä. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Toinen avaruuden innoittama teos Kiasman näyttelyssä käsittelee auringonpimennyksiä, joita Janssens on taltioinut videolle eri puolilla maailmaa, mm. Mongoliassa ja Turkissa. Niiden kokeminen livenä vaatii paljon aikaa, kärsivällisyyttä ja matkailua maapallon eri puolille. Wikipedian mukaan seuraava täydellinen auringonpimennys esimerkiksi Suomessa koetaan vasta 16. lokakuuta, vuonna 2126. Toivottavasti joku maan asukas on vielä sitä katsomassa.

Ann Veronica Janssensin näyttely auki Kiasmassa 13.1.2019 saakka.

Tutustu Ann Veronica Janssensin teoksiin Kiasma Guidessa.