Robert Mapplethorpe -näyttely Kiasmassa 13.9.2015 saakka. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Robert Mapplethorpe -näyttely Kiasmassa 13.9.2015 saakka. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Patti Smithin näkökulma Mapplethorpen työskentelyyn

Patti Smith oli Robert Mapplethorpen ensimmäinen malli. Aivan kuten elämässään muutenkin myös taiteellisella urallaan Mapplethorpe löysi Patti Smithistä täydellisen puoliskonsa; ihmisen, jonka kanssa hän jakoi kaiken ja joka oli yhtä lailla elämänkumppani kuin työparikin.

Vaikka Mapplethorpe on tunnettu siitä, että hän otti malleistaan mairittelevia kuvia, Smith oli tässäkin suhteessa omaa luokkaansa: Mapplethorpe on sanonut, että Smithiä kuvatessa ei vain yksinkertaisesti tullut huteja.

Siksi onkin kiinnostavaa lukea, mitä Patti Smith on sanonut Mapplethorpen mallina toimimisesta. Vuonna 2011 hän kirjoitti Time-lehteen valokuvausohjeita mallin näkökulmasta:

”Finally, I must speak of Robert Mapplethorpe. I was his first model, a fact that fills me with pride. The photographs he took of me contain a depth of mutual love and trust inseparable from the image. His work magnifies his love for his subject and his obsession with light.

So, as one who has stood before the camera of many artists and friends, I can only advise a photographer to love his subject, and if this is not possible, love the light that surrounds her.”

Kauniita neuvoja kaikille valokuvaajille ja malleille.


Verkkomediatuottaja

Kulttuurisavannien seepra.