Tea Tammelaan, Hattuja projektista Roolien tuolla puolen, 1996. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Pää uusiksi Kiasmassa

Kiasman Meno-paluu -kokoelmanäyttelyssä on esillä erikoisia päähineitä: nelikulmalierinen raidallinen hellehattu, samettinen vetoketjuilla yhteen ommeltu myssy, joka aukeaa kuin kukan nuppu sekä vaaleanpunainen hiippalakki, jonka tupsusta kasvaa hehkuvaheteinen tekokukka. Kenelle nämä hatut on tarkoitettu, pohtii korkeakouluharjoittelua Kiasmassa tehnyt Jutta Emilia Tynkkynen.

Voiko ihminen shoppailla uuden identiteetin?

Eriskummalliset päähineet ovat virolaisen taiteilija-muotoilija Tea Tammelaanin (s. 1964) luomuksia. Tammelaanin hatut ovat hykerryttävän hullunkurisia, ja osa niistä on yhtä näyttäviä kuin brittiaatelisten Royal Ascot -laukkakilpailukatsomoon pukemat päähineet.

Ensimmäisen kerran Tammelaanin hattuteokset nähtiin Dialogeja-näyttelyssä vuonna 1996, kun nykytaiteen museo vielä toimi Ateneumin rakennuksessa. Hattuja oli silloin 58 kappaletta (kokoelmiin näistä hankittiin yhdeksän), ja ne oli asetettu esille hyllyihin, joista museovierailijat saivat niitä kokeilla.

Tea Tammelaan

Taiteilija toivoi, että näyttelykävijät voisivat hattujen avulla pukea ylleen erilaisia rooleja, tutkiskella omaa identiteettiään ja ehkä myös löytää uusia puolia itsestään. Teos rohkaisee pohtimaan, miltä – tai keneltä – tuntuu kun päässä keikkuu näpsäkkä kuminen pillerihattu. Entäpä kun siihen vaihdetaan suuri kimallekankainen kukkaruukku?

Vuoden 1996 näyttelyn kuraattori Maaretta Jaukkuri kiinnitti huomiota taideteoksen ja katsojan väliseen vuorovaikutukseen, siihen että katsoja ja teos muuttuvat ollessaan tekemisissä toistensa kanssa. Sosiologi Zygmunt Baumanin tarkkanäköinen, joskin nykypäivänä hieman vanhentunut, vertaus ihmisen identiteetin ja videonauhan välillä kuvaa Tammelaanin hattusarjaa osuvasti: ”entinen elämä voidaan pyyhkiä pois ja nauhoittaa sen päälle uusi kertomus.”

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Tammelaanin hatut on nyt Meno-paluu-näyttelyssä asetettu esille seinään upotettuihin vitriineihin kuin näyteikkunaan. Mutta voiko ihminen shoppailla itselleen uuden identiteetin kuin hatun? Tammelaan ainakin uskoo, että pystymme kurottamaan omien roolien tuolle puolen, niin kuin sarjan nimi kertoo.

Meno-paluu-näyttely Kiasmassa 24.3.2019 saakka.

Lue lisää Meno-paluu-näyttelyn teoksista Kiasma Guidesta.

Pää uusiksi oli Tea Tammelaanin yhdessä Piret Smagarin kanssa Dialogeja-näyttelyn yhteydessä järjestämä työpaja, jossa osallistujat pääsivät taiteilijan ohjauksella kokeilemaan hattujen valmistusta.

Lähteenä on käytetty Maaretta Jaukkurin toimittamaa Dialogeja-näyttelykatalogia.

Jutta Emilia Tynkkynen
Kokoelmaharjoittelija

 

Kirjoittajan FacebookKirjoittajan Twitter

Vieraileva kirjoittaja.